Helgspecial: Vi besöker Boozts lager – snart störst i universum

Häng med in på lagret.

För några veckor sedan fick Ehandel.se som första media besöka Boozts nya lager i Ängelholm. Ett lager som snart kan vara världens största AutoStore-lösning, eller till och med universums största om vi får tro Boozts operativa chef Niels Hemmingsen, som guidade oss runt lagret. AutoStore är en logistiklösning som vi har skrivit om flertalet gånger och som använder robotar istället för människor för att plocka ut varorna från lagret.

AutoStore-robotarna kör runt ovanför varorna som ligger i en kub

Annons

Av säkerhetsskäl kan vi inte återge exakt hur lagret ser ut även om det finns en hel del bilder en bit längre ner. Men istället för traditionella lagerhyllor så består lagret av en stor metallkub som innehåller tusentals backar fyllda med varor. Kuben, eller ställningen, är åtta meter hög.


Robotarna kommer upp i höga hastigheter när de plockar varor

Ovanpå kuben kör det runt hundratals robotar som plockar upp varor som de sedan skickar till en så kallad “packningstunnel” under kuben där Boozts medarbetare tar emot backarna och packar de produkter som kunden har beställt. Paketet skickas sedan på ett rullband för vidare distribution via olika fraktbolag beroende vilket land ordern ska till.

Boozt, som huvudsakligen säljer kläder och accessoarer, har förstås en hel del produkter som kommer i flera storlekar. För att roboten ska kunna plocka varje vara i rätt storlek, krävs det att de sorteras storlek för storlek. Antingen kan en hel back packas med en viss produkt i en och samma storlek, eller så kan backarna delas upp i upp till 16 fack där varje fack innehåller en viss storlek. När en sådan back når en av företagets medarbetare, ser denna på en skärm vilket av facken han eller hon ska plocka från.

De plockade varorna skickas ner för packning och vidare transport

Förutom fördelarna som en automatiserad plockningsprocess ger, i till exempel ökad effektivitet och - enligt Neils - "felplock i promille-storlek", så ska lagrets utformning även ge fördelar i att kuben kan byggas på höjden och därmed utnyttja lagerutrymmet optimalt.


En del av lagret som inte används till AutoStore än så länge

På tal om att utnyttja ytan optimalt så var det uppenbart när vi besökte Boozt nya lager att de hade plats till att växa. Lagerytan på 43 500 kvadratmeter var långt ifrån fylld. Den mycket stora metallkuben med alla varor stod inuti ett ännu större lager med stora tomma ytor. Men Niels förklarade att de har ett bra samarbete med fastighetsägaren Catena, och att Boozt utökar lagret efter hand. Totalt har företaget option på 77 000 kvadratmeter som e-handelsföretaget till slut räknar med att nyttja i Ängelholm.

Annons

Men trots att robotarna uppges öka effektiviteten krävs det en hel del personal för att få verksamheten i Ängelholm att gå runt. För närvarande arbetar cirka 200 personer, som dock är anställda av ett bemanningsföretag, på Boozts lager, som är igång större delen av dygnet.

Robot 40 av 130 har kört in till sidan för att ladda sig själv

Under vår rundtur med Niels Hemmingsen passade vi på att spela in en videointervju som ni kan ta del av nedanför. En video där ni även får se hur packningspersonalen tar emot varor som plockats av robotarna.

VIDEO: Intervju med Boozts operativa chef

Varor måste förstås även in i kuben och det sker via flera portar på ena sidan av kuben, en bra bit ifrån själva packningstunneln. Personalen stoppar helt enkelt in nya produkter i portarna som sedan med hjälp av datorn placeras på en passande plats i kuben.

Inleveranser sker på sidan av den metallkub som innehåller alla varor

På lagret finns också en avancerad fotostudio som dock är helt fri från robotar. I fotostudion fotograferas hundratals varor varje dag för att sedan kunnas lägga in i lagerkuben. Vi fick bland annat träffa personal som fotograferade klänningar - som berättade för oss att de har som mål att fotografera 40 plagg i timmen.

Robotarna kan tyvärr inte ta bilder på varorna så det får människor göra

Alla varor ligger dock inte i AutorStore-lösningen. Vissa varor passar bättre att lagra i bulk i en annan del av lagret. Det kan till exempel handla om lite större produkter, eller om skönhetsprodukter som ska förvaras i en särskild temperatur. De kan även vara brandfarliga och får därmed inte komma in i kuben. Vissa varor köps även så pass sällan att Boozt har valt att hålla dem utanför. Niels berättar dock att 90 procent av sortimentet idag ligger i AutoStore-lagret.

Det nya lagret invigdes den första april i år och även om AutoStore är relativt nytt för Boozt så har man snabbt sett fördelarna. Bara månader efter premiären bestämde företaget sig för att lägga 80 miljoner kronor på att dubbla anläggningens kapacitet, ett arbete som nu har inletts.

Den nya "kuben" kommer att färdigställas i början av det fjärde kvartalet i år. I början tar den runt 50 000 lådor med cirka 20 robotar i bruk. Därefter kommer ytterligare lådor och robotar att införskaffas allt eftersom volymerna ökar. När allt når full kapacitet, troligtvis under det fjärde kvartalet nästa år, kommer hela Boozt lager att bestå av 250 000 lådor och 250 plockningsrobotar.

 
Utanför robotlagret finner vi en minnesplackett

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!