Vi testade IKEA:s nya paketskåp

Rymmer företagets möbler.

Det verkade länge som att IKEA undkommit e-handelns framfart. Det har dock på senare tid stått klart att även möbeljätten måste ställa om hela sin verksamhet. Något som bland annat lett till uppsägningar, omstruktureringar och även gigantiska e-handelslager.

LÄS ÄVEN: IKEA inför hemleverans inom 24 timmar

Annons

I resan mot mer e-handel så berättade IKEA nyligen att de skulle börja med hemleverans inom 24 timmar, för den nätta summan av 998 kronor. I samband med den nyheten så avslöjade de även att de just nu experimenterar med paketskåp på två platser i landet, vid varuhusen i Enebyängen och i Helsingborg. Eftersom Ehandel.se sitter i Helsingborg så passade vi på att beställa till paketskåpet för att se hur det fungerade.

Sajten fungerade bra

Vi lade en order samma dag som nyheten om hemleveranser kom ut. Köpupplevelsen gick väldigt bra på sajten, som kändes fräsch och ny med goda navigerings- och sorteringsmöjligheter. I kassan möttes vi av Klarna Checkout, som också fungerade smidigt. Vi snålade dock lite på inköpet och beställde endast en förpackning batterier. Att välja paketskåp var enkelt då det listas som ett eget varuhus kallat "IKEA Helsingborg Pick Up Box", du ser den alltså tydligt när du letar efter din egen stad.

Beställningen lades på förmiddagen och det tog flera timmar innan vi fick en orderbekräftelse. Vad vi kan minnas fanns det dock en liten notis om att det kunde ta lång tid. Gissningsvis hade IKEA tekniska svårigheter denna dag, eventuellt på grund av all press.

Gick fort efter bekräftelsen

Klockan 13:20 trillade i alla fall orderbekräftelsen in. Den förklarade också var man hittade paketskåpet.

- Pick Up Boxen finns vid lastzonen i parkeringsgaraget, IKEA Helsingborg. När din order är klar att hämtas kommer du att få ett SMS med din pinkod som du anger för att hämta ut din order.

När väl orderbekräftelsen trillat in så gick dock allt snabbt. Två timmar senare hade någon IKEA-anställd fått bära ner vårt paket batterier till paketskåpet och sedan aktiverat ordern för hämtning.

Meddelandet med koden i påminde även om var skåpet fanns, samt klargjorde att man kan hämta dygnet runt och att paketet ligger kvar i två dagar.

Annons

Att ta sig till paketskåpet visar sig inte vara speciellt svårt. Det står helt enkelt i kanten av parkeringen som är belägen under IKEA-varuhuset i Helsingborg. Därmed också ganska skyddat mot naturens krafter.

När vi kommer till paketskåpet slås vi av storleken. Det är riktigt stort jämfört med andra paketskåp som vi haft äran att besöka, och framför allt är det djupt och har stora luckor.

I mitten finns en, i relation till skåpets storlek, väldigt liten skärm. Skärmen behöver dock inte göra speciellt mycket för det är superenkelt att få ut sitt paket, något som beskrivs med tre steg. Det står även klart att IKEA använder "paketskåpsleverantören" Swipbox, som även används av andra aktörer, exempelvis DHL.

LÄS ÄVEN: Efter 60 000 utlämnade paket planerar DHL fler automater

Du trycker helt enkelt på "Hämta" på skärmen och skriver in den kod som du fick i ditt SMS. Sedan säger det "klick” och luckan med din order öppnas, samt glider ut en bit så det är uppenbart vilken du ska gå till.

Som ni kan se ovan så utnyttjade vår beställning inte riktigt skåpets kapacitet.

Det är uppenbart att skåpet utformats för att ta emot stora produkter, kanske inte IKEA:s största varor, men en stor del av utbudet. Det lär förmodligen också gå att kombinera flera fack så att en order finns bakom flera luckor.

IKEA kontaktade Ehandel.se efter publiceringen, och bekräftar att skåpen faktiskt tar i princip alla företagets produkter.

- Skåpen har faktiskt plats för samtliga produkter som vi säljer, förutom måttbeställda bänkskivor (då dessa kan vara flera meter långa). Skåpen är specialtillverkade för IKEA just för att de ska få plats med riktigt stora paket. Det stämmer också att vid större beställningar kan vi dela upp beställningen till flera olika fack, säger Felix Östman, presskontakt på IKEA-koncernen i Sverige.

Tillsammans med våra batterier fanns en broschyr som tackade för att vi använt tjänsten Beställ & Hämta, samt vårt kvitto i form av ett vanligt butikskvitto.

Förutom att orderbekräftelsen dröjde så var hela köpresan mycket trevlig. Den största fördelen med paketskåpet utnyttjade vi ju dock inte, vilket är att kunna hämta sin order även när varuhuset, eller för den delen utlämningställena i närheten, är stängda.

Fraktavgiften för vår beställning till paketskåpet var noll kronor, medan det oftast kostar 99 kronor att hämta en order i IKEA:s varuhus.

LÄS ÄVEN: PostNord lanserar paketskåp igen - efter misslyckat försök

Uppdatering: Nyheten har kompletterats med information från IKEA.

Annons