Videoannonserna står för 25% av reklamen på Instagram

Facebook hjälper Instagrams annonser att rikta in sig till en särskild målgrupp.

Nyligen berättade Facebook att Instagram hade lockat över 200 000 annonsörer sedan den globala premiären i september, vilket kan jämföras med att Twitter ska ha haft 130 000 annonsörer i slutet av 2015. Nu står det klart att många av annonsörerna satsar på reklam i form av videoklipp. Sedan starten har Instagram gradvis utökat maxlängden på sina videoannonser från 15 till 60 sekunder, och i december visades 200 miljoner videoannonser på det sociala forumet. 

Det motsvarar 25 procent av Instagrams annonsering, enligt Business Insider, och är dessutom en rejäl ökning sedan septembersiffran på 30 miljoner videoannonsvisningar.

Annons

- Lanseringen av Instagramannonser har visat sig vara en signifikant faktor i företags marknadsföringsinsatser och videoannonsering har fått en framträdande roll, säger Lukas Ohlson, presskontakt på rabattkodsföretaget CupoNation, med anledning av utvecklingen.

Vad tror du att förlängningen av videoannonserna hade för effekt?

- Det finns inga exakta siffror på hur många företag som hoppade på tåget då, men flera storföretag gjorde ju det. Instagram gjorde denna satsning för att locka till sig stora företag för att kunna förflytta tv-annonsering till nätet. Då behöver dessa aktörer inte begränsa sig till 15 eller 30 sekunder, utan har betydligt mer tid på sig. Det blir mer av storytelling. Samtidigt kan man ställa sig frågan vad detta kommer att ha för effekt på kunderna, eftersom de flesta browsar förbi och kanske inte har tillräckligt med tålamod för att se 60 sekunders-videos, tror Lukas Ohlsson. 

Bra för företag med ung målgrupp

Enligt CupoNation har Instagram-annonsering flera fördelar jämfört med andra sociala medier-plattformar. Till exempel täcker bilderna hela skärmen, vilket gör det lätt att fånga kundens uppmärksamhet. Dessutom använder Instagram Facebooks segmenteringsverktyg som gör det lättare att rikta in sig mot en viss målgrupp.

- För företag som riktar sig till yngre målgrupper och vill få fler kunder är Instagram en effektiv plattform, eftersom majoriteten av användarna är under 35 år, säger Lukas Ohlson.

Precis som bland andra CupoNation förutspådde i höstas har kostnaden per klick på Instagram successivt gått upp under hösten och vintern. Nu ligger de enligt Lukas Ohlson i linje med de på Facebook, som i nuläget ska ha 2,5 miljoner annonsörer världen över.

Annons