Volkswagen ska själv sälja sina bilar direkt på nätet

Återförsäljare måste acceptera ny e-handel.

Det "klassiska glaspalatset" kommer inte att finnas i framtiden, förklarade Volkswagens säljchef Jürgen Stackmann igår. I stället kommer kunderna att beställa online direkt från bilfabriken. Detta ska Volkswagen ha berättat om igår under en presskonferens i Berlin.

Biltillverkaren räknar med att kunderna i framtiden kommer att köpa sina bilar via e-handel. Den tyska sajten Sueddeutsche.de rubricerar det hela som slutet för de traditionella återförsäljarna. Men Volkswagen har en plan för att låta “glaspalatsen” vara med på e-handelskalaset, även om de då tar en annan form än just glaspalats.

Annons
Annons

November är deadlinen

De som e-handlar sin bil från Volkswagen ska nämligen bli tilldelade en lokal “partner” i form av en återförsäljare. Även om de inte bidragit till köpet på något vis så ska de alltså få vara en del av det. Trots att man e-handlar bilen direkt från fabriken så kommer det att behövas reservdelar och service vi en lokal aktör.

Nu måste återförsäljare skriva på nya kontrakt där de accepterar den nya rollen där VW själv kan sälja bilarna. En representant som Sueddeutsche pratat med tror dock att de totalt 5 400 VW-återförsäljarna i Europa kommer att komma överens med biltilverkaren. Alternativet verkar vara att börja sälja andra bilmärken istället. Deadlinen för att skriva på det nya avtalet ska vara i slutet av november i år.

E-handel från april 2020 

Från och med april 2020 ska det vara möjligt att e-handla bilar direkt av Volkswagen, även om det initialt förmodligen kommer att handla om kringtjänster. Företaget har tidigare experimenterat med att sälja bilmodellen Up! på nätet men nu ändrar man alltså hela sin försäljningsprocess i grunden.

LÄS ÄVEN: Lagen har ändrats - nu är det lättare att sälja bilar på nätet

Om kunderna faktiskt kommer att e-handla sina Volkswagen-bilar återstår att se.

- Volkswagen kommer att utveckla en gemensam Internet-plattform som hanterar hela köpresan genom att ingå avtal, inklusive finansiering, betalning och till och med inbyten av begagnade bilar, förklarar företaget.

Volkswagen följer i elbiltillverkaren Teslas fotspår, som också säljer sina bilar direkt till konsument. Biltillverkaren planerar även att öppna popup-butiker och showrooms som komplement till den nya e-handeln.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!