Åhléns säljs – han tar över styret: “Utveckla närvaron på nätet”

"Ta Åhléns in i framtiden".

Axel Johnson meddelar idag att man säljer Åhléns samt dotterbolagen Åhléns Outlet och Designtorget. Det är en ny ägarkonstellation som tar över med Ayad Al-Saffar, som äger Ur&Penn, i spetsen.

Mia Brunell Livfors, vd på Axel Johnson, kommenterar försäljningen:

Annons

Vi har varit djupt engagerade ägare i Åhléns i 34 år och bolaget och medarbetarna har en särskild plats i vårt och vår ägarfamiljs hjärta. När vi nu lämnar som ägare så gör vi det med övertygelsen att de nya ägarna kommer att ägna full fokus åt att utveckla bolaget med sikte på långsiktig ekonomisk bärkraft. Åhléns har under Annica Hagens ledning den senaste tiden visat tillväxt, skapat en ny energi i både organisation och varumärke, och vänt resultatutvecklingen. Vi har gjort investeringar i kompetens, digitalisering och varumärke, samt i det nya automatiserade lagret, vilket kommer att ge både bättre kundupplevelse, och lägre kostnader, säger hon.

Ayad Al-Saffar genom Axcent of Scandinavia AB, som är huvudägare i Ur&Penn, blir majoritetsägare med Torsten Janssons och Göran Härstedts Härstedt & Jansson Invest AB som passiv finansiell minoritetsinvesterare.

Jag är mycket glad och stolt över att få chansen att driva Åhléns fortsatta utveckling framåt. Det är ett av Sveriges äldsta och finaste varumärken som alltjämt har nästintill 100-procentig varumärkeskännedom och en unik relation till lojala kunder runtom i Sverige. Detaljhandel i butik kommer även fortsättningsvis ha en given position i sällanköpshandeln, och Åhléns kommer att ha en viktig plats i den marknaden, kommenterar Ayad Al-Saffar.

Affären väntas slutföras i augusti och förutsätter godkännande från relevanta myndigheter. När affären väl är i hamn kommer Ayad Al-Saffar ta över vd-posten på Åhléns.

Som engagerad ägare och ledare vill jag göra Åhléns varuhus till en plats dit kunder kommer inte bara för att handla, utan också för en upplevelse och mötesplats utöver det vanliga. Vi ser stor potential i att fortsätta satsa på Åhlénsvaruhusen och att samtidigt utveckla Åhléns närvaro på nätet. Jag vill rikta ett speciellt tack till Axel Johnson för det förtroende de visat mig genom att låta mig ta över stafettpinnen och ta Åhléns in i framtiden, säger Ayad Al-Saffar.

Åhléns grundades 1899 i Insjön och har idag 47 varuhus i Sverige samt e-handel.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!