AI-kameror hos PostNord ska rädda miljön: “Det är som Tetris”

“Målet är att effektivisera hela logistikkedjan”.

Postnord hanterar varje dag hundratusentals paket i sina terminaler runt om i landet. Snittet sägs ligga på en halv miljon paket per dag och detta ställer förstås en del krav på verksamheten. Men det handlar inte bara om att hantera paketen, utan också att göra det på ett så effektivt sätt som möjligt. Detta för att både spara pengar och miljön.

Nu tror sig Postnord funnit ett nytt verktyg som kan göra verksamheten ännu effektivare, nämligen AI.

Annons

Postnord testar nu en kamerabaserad AI-lösning som automatiskt mäter fyllnadsgraden i varje fordon. Kameran scannar av lastytan för samtliga transportfordon på terminalerna och skapar en översikt som används för en smartare datainsamling av effektiviteten i packning av fordonen. Denna lösning innebär att man ersätter den tidigare manuella datainsamlingen mot en helt automatiserad process, skriver fraktjätten.

Detta ska spara arbete för personalen och genom att optimera transporterna minskar också antalet onödiga körningar.

Vi använder oss av den senaste AI-teknologin för att optimera utrymmena i våra fordon. Det är som Tetris. Genom att snabbt och automatiskt ge våra medarbetare information om hur mycket vi lastar, kan vi minska utrymmesförlusterna och öka effektiviteten i varje transportfordon. Tidigare var registreringen helt manuell, men är nu automatiserad, vilket innebär att vi kan minska kostnader och klimatavtryck samtidigt som vi underlättar för våra medarbetare och ledning i terminalerna, säger Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige.

AI placeras nu även på personalen för att ytterligare effektivisera verksamheten.

Postnord testar även en annan AI-baserad lösning i form av smarta glasögon med inbyggd AI och mikrofon för sina medarbetare i terminalerna. De smarta glasögonen kan skanna streckkoder på paket och ger omedelbar återkoppling om hur och var den skannade artikeln ska sorteras, skriver Postnord.

Glasögonen ska ersätta traditionella handhållna verktyg som scannrar.

De lösningar vi väljer att införa är noggrant utvalda för att möta de utmaningar som vår bransch står inför, både nu och i framtiden, säger Mathias Krümmel.

AI ses nu som ett viktigt verktyg för att Postnord ska nå sina mål.

Annons

Annons