Åke Axelsson startar nätbutik – ambition sedan 60-talet

Väcker liv i snickarromantiken.

Inredningsarkitekten, formgivaren och möbelproducenten Åke Axelsson har inrett bland annat Riksdagsbiblioteket, Carl XVI Gustafs jubileumsrum på Stockholms slott och Sven-Harrys Konstmuseum. Han ska vara en av landets mest kända inredningsarkitekter och formgivare.

Åke har nu bestämt sig för att sälja sina egentillverkade möbler direkt till konsumenterna. En ambition han har haft sedan länge.

Annons

Det ville han redan på sextiotalet, då han ledsnade på sin inredningsfirma och drog igång ett snickeri, inrymt i Vaxholms stadshotell. Den gången var han lite för snickarromantisk. Det var svårt att leva på att sälja möbler över disk. Åke återvände till inredningsjobben, men snickeriet behöll han som prototypverkstad, skriver familjeföretaget Gärsnäs AB.

Nu är det dock dags att öppna den moderna tidens “möbler över disk”, det vill säga en nätbutik. Det är dock inte tal om någon massproduktion då hållbarhet ska vara central i verksamheten.

"Bland det bästa jag har gjort"

Den nya nätbutiken ska bjuda på ett fåtal modeller ur Åkes verkstadsproduktion. Möblerna tillverkas av Åke själv tillsammans med hans anställde snickare Daniel Eriksson.

Idén är större än att bara sälja. Det handlar om omsorg och hållbar utveckling. Det är ett småskaligt industriellt möbelhantverk som ett komplement till fabriksproducerade möbler, säger Åke Axelsson i ett pressutskick.

En av produkterna i e-handeln ska vara möbelfamiljen Nomad som ska bjuda på ”ekologisk funktionalism”.

Nu är den klar, jag kan inte komma längre. Stolen är bland det bästa jag har gjort, säger Åke Axelsson om Nomad-serien.

Möblerna levereras i platt paket några veckor efter beställning.

Annons
Annons