Allt dyrare mobiler – gamla lurar under lupp

"Länge sedan vi fick den där wow-känslan."

2023 har bara börjat men vi har redan sett flera lanseringar av flådiga och exklusiva mobiltelefoner från de stora mobiltillverkarna. Det är dock inte den senaste generationens telefoner som konsumenterna flockas till.

Istället är det lurar med flera år på nacken och billigare budgetalternativ som lockar mest när de svenska konsumenterna letar ny telefon hos prisjämförelsesajten Pricerunner, som sedan våren 2022 ägs av Klarna.

Annons

Det är uppseendeväckande att enbart en av mobilerna på listan kommer från senaste generationens flaggskeppslanseringar. Även om vi tidigare år också sett att intresset för flaggskepp från fjolåret alltid sålt bra efter att uppföljaren har släppts, är det anmärkningsvärt att ingen av de telefonerna ligger i topp i år, kommenterar Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på Pricerunner i ett pressmeddelande.

Ingen wow-känsla

En av anledningarna till trendbrottet är troligtvis att de svenska hushållen har allt mindre pengar kvar i plånboken i slutet av månaden. Det i kombination med att mobiltelefonerna också har blivit dyrare.

Priset på mobiltelefoner har i snitt ökat med nästan 15 procent i januari jämfört med samma månad 2022. Inte heller de billigare äldre mobiltelefonerna har undgått prisökningarna. Även det ett trendbrott, då äldre mobiltelefoner i regel gått ner i pris efter att efterföljande modeller har lanserats.

Det var länge sedan vi fick den där wow-känslan på ett lanseringsevent, som första gången vi fick se en mobiltelefon utan hemknapp, eller som kunde känna igen vårt ansikte. Det känns helt enkelt inte värt att lägga de där extra tusenlapparna på en nyare mobil när det presenteras så få nyheter, säger Evelina Galli.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!