Amazon bygger ut svensk vindkraft – i jakten på grön el

100 procent förnybar energi till 2025.

Amazon har under de senaste åren gjort stora investeringar i förnybar el. Enligt företaget stod förnybara energikällor för 90 procent av den el som Amazon konsumerade globalt under 2022. Och mer ska det bli.

Målet är att Amazons verksamheter, inklusive Amazon Web Services (AWS) datacenter, Amazons distributionscentraler och fysiska butiker, ska drivas med 100 procent förnybar energi till 2025.

Annons

För att nå dit gör nätjätten nu ytterligare en storsatsning i Europa med 37 nya projekt. Inklusive en ny vindkraftspark i Lyckås, Sverige

Skapat 600 jobb

Med den nya vindkraftsparken ökar Amazon den totala kapaciteten för förnybar energi i Sverige till 786 MW. Samtidigt uppskattar bolaget att man med den senaste satsningen nu investerat runt 1 miljard svenska kronor i förnybara energiprojekt i landet. Något som även ska ha genererat över 600 heltidstjänster.

Förutom vindkraftsparken i Lyckås inkluderar Amazons senaste projekt solpaneler på tak i Belgien, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien. Samt nya vind- och solprojekt i Finland, Tyskland, Grekland, Spanien och Storbritannien.

Med mer än 160 vind- och solenergiprojekt i Europa hjälper Amazon till att tillhandahålla ren energi till lokala nät, skapa jobb och stödja lokala företag. Samtidigt går vi framåt mot att driva vår verksamhet med 100 procent förnybar energi till 2025, säger Lindsay McQuade, ansvarig för energifrågor i EMEA på Amazon.

Annons