Amazon försökte stoppa PayPals nyinköpta miljardbolag

"Avinstallera det omedelbart".

I slutet av november förra året stod det klart att betaljätten PayPal betalade nära 40 miljarder kronor för ett insticksprogram, till webbläsare, med namnet Honey. Pluginen eller tilläggsprogrammet hjälper användarna att automatiskt hitta rabattkoder till olika nätbutiker som de besöker.

LÄS ÄVEN: Rekordköpet ska hjälpa kunder att spara miljarder i e-handeln

Annons

Nu rapporterar ArsTechnica att e-handelsjätten Amazon försökte stoppa Honey mitt under julhandeln. E-handlaren ska nämligen ha slängt upp ett tydligt varningsmeddelande för alla som använt Honey-pluginen, samtidigt som de besökte Amazon. Varningsmeddelandet, som du ser nedanför, började dyka upp den 20 december.

Honey spårar ditt privata shoppingbeteende, samlar in data som din orderhistorik och sparade artiklar, och den kan läsa eller ändra dina uppgifter på alla webbplatser du besöker. För att hålla dina privata data säker, avinstallera omedelbart insticksprogrammet.

Med tanke på att Amazon står för runt hälften av e-handeln i USA och pluginen riktar sig direkt mot e-handelskonsumenter lär det förmodligen blivit en hel del utdelade varningar. Honey ska snabbt ha agerat och modiferat sitt tilläggsprogram för att undvika att fler fick upp varningen.

Amazon har inte kommenterat varför de pekat ut Honey som en säkerhetsrisk. Honey kommenterade dock snabbt att de endast använder och samlar in data som hjälper dess medlemmar. Varningarna har nu plockats bort av Amazon och pluginens funktionalitet har återställts på e-handelsjättens sajt.

ArsTechnica påpekar också det faktum att Amazon själv har en plugin vid namn Amazon Assistant, som inte fungerar helt olikt Honey och till exempel jämför priser. Många ser varningen som en konkurrenshämmande åtgärd från e-handelsjättens sida.

Annons