Amazon har fått sparken från EU-parlamentet

"Inte seriöst".

E-handelsjätten Amazon har hamnat i trubbel med EU-parlamentet som nu valt att ta till drastiska åtgärder. E-handelsföretaget ska nämligen blivit det andra någonsin att få sina representanter utkickade från parlamentet. Detta i form av att 14 Amazon-anställda som tidigare haft tillgång till parlamentsbyggnaden nu inte längre har det.

Bannlysningen kommer efter att Amazon valt att inte medverka i en utfrågning i januari kring arbetsförhållandena i företagets distributionscentraler. Amazon ska även ha nekat EU-parlamentets förfrågan om att få besöka distributionscentralerna.

Annons

Det här är inte ett seriöst sätt att behandla Europaparlamentet, säger parlamentsledamoten Dragoș Pîslaru i ett uttalande till media.

EU-parlamentet är uppenbarligen inte nöjda över hur Amazon hanterat institutionens försök att granska verksamheten. Amazon har svarat på kritiken som lyfts fram från parlamentets sida.

Amazon har en lång historia av samarbete med Europaparlamentet, och vi är stolta över de bidrag vi gör över hela kontinenten. Vi är besvikna – trots upprepade försök att engagera oss konstruktivt med medlemmar i utskottet för sysselsättning och sociala frågor – över att beslutet har tagits att dra tillbaka Amazon-anställdas åtkomstbrickor till Europaparlamentet, skriver Amazon.

EU-parlamentet har tydligen länge övervägt och även tidigare försökt bannlysa de Amazon-anställda. Då e-handelsjätten även vid tidigare tillfällen vägrat dyka upp till parlamentets utfrågningar. Men nu har utelåsningen alltså blivit verklighet. Det är oklart när de kan få tillgång till byggnaden igen, men blockaden ska ej vara permanent.

Annons