I dag: Amazon lanserar automatisk utlandsexpansion: ”Två klick”

"European Expansion Accelerator".

I går listade vi på Ehandel Nordens alla marknadsplatser, en lista som förstås inkluderade Amazon. Men vi lyfte även där en av marknadsplatsernas största styrkor, att snabbt kunna expandera till och testa nya marknader.

LÄS ÄVEN: Här är alla marknadsplatser i Norden

Annons

I dag släpper Amazon nyheten att det ska bli ännu enklare att expandera inom företagets europeiska marknader. Något som förstås är högaktuellt när e-handlare nu letar ny omsättning i ett svalare ekonomiskt klimat.

Så vad har Amazon kokat ihop? Jo, med endast två klick (enligt Amazon) så ska man som säljare kunna expandera till Amazons nio marknader i Europa. Länderna är Sverige, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Nederländerna, Polen, Belgien och Storbritannien.

European Expansion Accelerator är en lösning som våra säljare har saknat i flera år; att växa och kunna erbjuda miljontals nya produkter till Amazon-kunder i flera onlinebutiker. Vi är glada över att nu kunna erbjuda detta tvåklicks-steg till säljare i Europa så att de kan utöka sina verksamheter hos Amazon, säger Xavier Flamand, VP Seller Services i Europa.

Tjänsten har alltså fått namnet European Expansion Accelerator (EEA) och kraven för att använda den är endast att man är aktiv i ett av de listade länderna. Två klick får stå för Amazon men de har uppenbarligen jobbat för att göra det så enkelt som möjligt och efter att man aktiverat en ny marknad så ska det endast ta någon dag innan man är aktiv i det nya landet. Systemet sköter till exempel översättning, prissättning och moms gällande produktlistningarna men säljaren är också skyldig att kontrollera vissa steg i processen, vad vi förstår. Exempelvis se till så att produkterna är lagliga i de olika länderna.

Med EEA kan Amazons säljande partners komma åt en sida i Seller Central, upptäcka butikerna de ännu inte säljer i och klicka för att expandera. Deras kontoregistrering, konfigurering, översättningar, listningar, leveranskonfiguration, produktbehörighetskontroller och kataloganpassningar kommer att utföras automatiskt inom tre arbetsdagar.

EEA ska bygga på flera av Amazons tjänster som nu slås ihop till en mer automatiserad lösning. Man kan välja valfritt antal länder man vill expandera till och processen ska vara lika snabb och enkel för alla, enligt e-handlaren. Den nya tjänsten ska inte kosta något extra att använda.

Annons