Amazon mixtrar med betygen – kan vara uselt för konsumenterna

"Missvisande system".

Sajten Android Police har fått nys om att Amazon experimenterar med sina välkända fem stjärnor. Nyheten som lyfts av flera internationella medier rubriceras inte som positiv. De flesta verkar övertygade om att det är en försämring mot tidigare.

Så vad är det Amazon har gjort? På vissa marknader så presenterar man nu betygen på ett nytt sätt. Från att i produktlistningen visat ett snittbetyg i form av ett antal stjärnor så har man nu gjort om systemet.

Annons

Vi såg nyligen att Amazon testade ett nytt betygssystem på webbplatsen och i appen, som ersatte det viktade genomsnittliga betyget med en enda gul stjärna och ett omnämnande av andelen femstjärniga betyg bland alla betyg, skriver Android Police.

Förändringen hittades bland annat via den tyska och indiska sajten. Amazon visar nu alltså även andelen 5-stjärniga betyg. Användaren får se ett snitt, bredvid en enda stjärna, samt att exempelvis 52 procent av betygen är fem stjärnor.

Ett uppenbarligen farligt missvisande system eftersom det målar produkter i bra ljus baserat på enbart andelen femstjärniga recensioner, skriver tidningen.

Och flera medier håller med.

Jag gillar inte den här förändringen eftersom den tar bort den lättöverskådliga statistiken för volymen av betyg till förmån för procentandelen av hur många som är fem stjärnor, skriver Jay Peters på tidningen The Verge.

Nedan kan ni se hur det ser ut idag, jämfört med det Android Police hittade. Notera att olika enheter renderar sidorna olika så det är ingen exakt jämförelse.

Annons
Annons