Amazon och Hachette har äntligen löst bitter dispyt

Efter en lång och utdragen tvist har Amazon och Hachette, ett av USA:s största bokförlag, äntligen nått en överenskommelse. Något som innebär att Amazon inom kort att gå tillbaka till normala leveransnivåer av förlagets böcker.

Efter att Amazon tämligen snabbt lyckats skriva ett flerårigt avtal med bokförlagsjätten Simon & Schuster, angående försäljningen av både trycka böcker och e-böcker. Har man nu även lyckats avsluta en betydligt mer utdragen kamp.

Efter en flera månader lång offentlig strid med Hachette, det franskägda förlaget, som bland annat publicerar J.K Rowling, James Patterson, och Michael Connelly, har de båda grävt ner stridsyxan och tecknat en ny flerårig överenskommelse.

Annons

Full kontroll över e-böcker

Det nya avtalet träder inte i kraft förrän i början av 2015 men Amazon kommer inom kort att gå tillbaka till normala leveransnivåer av Hachette-publicerade böcker och återigen göra det möjligt att förbeställa titlar.

Ingen av parterna vill avslöja några specifika detaljer men Hachette hävdar att man fått full kontroll över prissättningen av e-böcker. Något som ska ha varit den stora frågan i tvisten.

– Denna metod, som kallas förlagsmodellen, skyddar värdet på våra författarnas innehåll, samtidigt som förlaget har möjlighet att ändra priserna dynamiskt för att maximera försäljningen, skriver Hachettes vd, Michael Pietsch, i ett mail till anslutna författare.

Källa: The Verge

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!