Amazon.se var öppet för bedragare i månader – trots Postnords larm

Flera id-kapades via faktura-metoden.

Många gjorde sig lustiga över Amazons översättningsmissar, när e-handelsjätten lanserade sin svenska sajt i oktober förra året. Nu visar det sig dock att det inte var det enda misstaget.

Plötsligt upptäckte nämligen chaufförer och brevbärare hos Postnord att stora mängder paket levererades till enskilda privatpersoner i Sverige. Inte minst till boende i några hyreshus i Kramfors, rapporterar SvD.

Annons

Det visade sig då att det gick att beställa produkter mot faktura genom att använda någon annans personnummer. I Kramfors hade bedragaren beställt paket adresserade till de boende, fått aviseringarna själv och sedan plockat upp beställningarna som lämnats i trappuppgången.

Postnord tog upp jakten

Postnord började omedelbart att försöka få fatt i Amazon-bedragarna och enligt Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, försökte man även få tag i Amazon före jul förra året. Men gick bet. Det gjorde även polisen. Totalt inkom 900 anmälningar om id-kapningar på bara sex veckor.

Problemet i det här var Amazon. Detta var precis när de började i Sverige, deras beställningssida var fantastiskt dålig och osäker, säger Erik Bylund, på Polisen, till tidningen.

Till slut uppmärksammades dock säkerhetshålet av Amazon och det täpptes igen i början av året.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!