Amazon stänger butiker och pausar mångmiljardprojekt

"Utvärderar regelbundet vår portfölj".

2018 inledde Amazon sin satsning på det obemannade butikskonceptet Amazon Go. Den första av butikerna öppnades i Amazons hemstad Seattle, och sedan dess har Amazon rullat ut ett 20-tal butiker i flera amerikanska storstäder.

Nu väljer e-handelsjätten att stänga ner åtta av sina Amazon Go-butiker, rapporterar CNBC. Två av butikerna som ska stängas ligger i New York, två i Seattle och de resterande fyra i San Francisco. Enligt Amazon ska de butiksanställda erbjudas hjälp att hitta nya roller inom företaget.

Annons

Precis som alla fysiska återförsäljare, utvärderar vi regelbundet vår portfölj av butiker och fattar optimeringsbeslut längs vägen, kommenterar Amazons talesperson, Jessica Martin, beslutet i ett uttalande.

Tvingas till besparingar

Butikerna stänger den 1 april men Amazon påpekar att det inte finns några planer på att överge konceptet. Snarare handlar det alltså om att utvärdera och optimera var butikerna är som mest lönsamma.

Amazon visade upp en rekordförlust i sin senaste årsrapport och att e-handlaren tvingats till besparingar råder det inga tvivel om. Under 2022 tvingades Amazon att säga upp 67 000 medarbetare, och under inledningen av 2023 har ytterligare 18 000 anställda tvingats lämna.

Amazon har även tvingats pausa expansionen av dagligvarukedjan Amazon Fresh.

Pausar mångmiljardprojekt

Amazon har nu också valt att pausa bygget av ett andra jättekontor i Arlington utanför Washington DC, enligt Financial Times. Ett mångmiljardprojekt som döpts till Met Park, där en första del färdigställts och det i dagsläget jobbar cirka 8 000 personer.

Den nya anläggningen, som enligt planerna ska omfatta tre kontorsbyggnader inklusive ett stort kontor, är den största utanför Seattle. Amazon meddelar inte när projektet kan återupptas men det är ytterligare ett tecken på att e-handlaren tvingas bromsa efter flera år med expansion och stora investeringar.

Projektet beräknas kosta motsvarande 26 miljarder kronor och tanken är att anläggningen ska skapa 25 000 arbetstillfällen i regionen till 2030.

Annons
Annons