Amazon storsatsar på eldrivet – minst 10 000 på vägarna nästa år

100 000 är beställda.

E-handelsjätten Amazon jobbar som vi vet med att ta över alla leveranser i egen regi. Samtidigt försöker man även gör dem lite miljövänligare och man siktar på att ha en helt koldioxidneutral verksamhet 2040.

Häromdagen berättade Reuters att Amazon beställt 700 lastbilar som går på komprimerad naturgas (CNG). Dessa lastbilar ska ta hand om tunga körningar mellan lager och distributionscentraler.

Annons

Tidigare har Amazon även avslöjat att de beställt 100 000 elektriska lastbilar från startup-bolaget Rivian. Ett bolag som Amazon även investerat i. Dessa elektriska bilar ska istället ta hand om den sista biten ut till kunderna, alltså last-mile.

Nyligen berättade Amazon att man nu börjat testa en prototyp av Rivians elektriska lastbilar I Los Angeles. Exakt hur många som rullar på gatorna avslöjas inte men det verkar vara ett större test.

Vi älskar entusiasmen från kunder hittills - från bilderna vi ser online till bilfans som stoppar våra förare för att få titta på fordonet. Från det vi har sett är detta ett av de snabbaste kommersiella elektrifieringsprogrammen, och vi är oerhört stolta över det, säger Ross Rachey, chef för Amazons Global Fleet and Products.

Ellastbilarna från Rivian ska kunna köra 24 mil på en laddning. Samtidigt som Amazon testar de nya bilarna så bygger man just nu upp ett ett laddningsnätverk i Nordamerika och Europa. Detta för att på bästa sätt ta emot och börja använda de beställda ellastbilarna.

Under 2021 kommer programmet att expanderas till 15 städer och 2022 räknar Amazon med att ha minst 10 000 av de nya lastbilarna i tjänst.

Annons