Amazon tar övervakningen i egna händer: “Investerar i säkerhet”

Lanserar egen elektronisk körjournal.

Det ska redan vara ett federalt krav i USA att elektroniskt övervaka hur lastbilar används. Detta med en liten enhet som kopplas in i lastbilens elsystem och som liknar de elektroniska körjournaler som finns till privatbilar. Framför allt vill man se så att lastbilschaufförerna inte arbetar för länge, något som förstås kan vara en säkerhetsrisk.

Nu meddelar The Verge, som hänvisar till en rapport av The Information, att Amazon tagit fram en egen ELD (Electronic Logging Device). E-handlaren verkar helt enkelt vilja samla in datan och sköta övervakningen i egna händer.

Annons

Den nya elektroniska enheten kan alltså kopplas in i lastbilar som kör paket för e-handlarens räkning.

Vi investerar aktivt i säkerhetsmekanismer i hela vår verksamhet och började nyligen testa nya elektroniska loggningsenheter, som krävs av Federal Motor Carrier Safety Administration, med ett antal utvalda transportörer för att se till att förarkraven gällande timmar efterlevs, säger Amazon i ett uttalande.

E-handlaren pilottestar alltså den nya enheten just nu och planen verkar främst vara att erbjuda den till åkerier som kör åt Amazon.

Amazon har tidigare fått kritik när de planerat att installera kameror i lastbilar, som skulle övervaka förarna. En egen ELD verkar dock vara en mer rimlig lösning för övervakning, något som alltså redan är ett krav från myndigheter. Frågan är förstås vad Amazon kommer att göra med datan de samlar in och om deras egen ELD har några nya funktioner som kanske inte funnits tidigare.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!