Amazon trappar upp ordkriget med Hachette

Amazons tvist med Hachette verkar inte ta slut och främst beror det enligt e-handelsjätten på att bokförlaget vill ta allt för mycket betalt för e-böcker. I ett öppet brev försöker man nu få läsare, och författare, att hjälpa dem avsluta fajten.

Amazons fajt med bokförlaget Hachette rullar vidare och i slutet av juli gav e-handelsjätten för första gången sin sida av dispyten. Tvisten handlar främst om priset på e-böcker, något som det spekulerats om även tidigare.

Amazon vill att priserna på e-böcker ska vara betydligt lägre än Hachette. Något som enligt e-handelsjätten gör att alla parter kommer att tjäna mer pengar. För att lyckas övertala Hachette har Amazon provat flera olika metoder, bland annat försökte man få över författarna på sin sida genom att erbjuda dem 100 procent av försäljningspriset av deras e-böcker tills dess att tvisten är över.

Annons

Något som inte gick helt enligt planerna och nu försöker man istället få läsarna att göra grovjobbet. I ett öppet brev, som börjar med hänvisningar till andra världskriget och vad som verkar vara ett vilseledande citat från George Orwell, listar Amazon alla försök från deras sida att lösa tvisten och vad den handlar om.

Man avslutar sedan brevet med att ge ut mail-adressen till Hachettes vd, Michael Pietsch, så att läsare ska kunna dela med sig av sina klagomål till honom direkt.

Svar till författare

Även om brevet var riktat till läsare så ska Amazon samtidigt ha skickat en annan version av brevet till en rad olika författare. Något som troligtvis är ett svar på det öppna brev som gruppen "Authors United” publicerade i förra veckan.

Här har fler än 900 författare, bland annat Douglas Preston, Stephen King och Jonathan Ames gett sin syn på saken och uppmanat Amazon att avsluta tvisten med Hachette.

– Amazon har tjänat miljontals dollar tack vare oss och under årens lopp har vi hjälpt dem på många sätt utan kostnad i form av samarbeten, gemensamma kampanjer, recensioner och bloggar. Så här behandlar man inte en affärspartner, och inte heller sina vänner. Utan att ta parti i tvisten mellan Hachette och Amazon, uppmuntrar vi Amazon i starkast möjliga ordalag att sluta skada försörjningen för författarna som de har byggt upp sin verksamhet på, skriver författarna i sitt brev.

Förutom den pågånde tvisten med Hachette så krigar Amazon på fler fronter. Bland annat vägrar e-handelsjätten att sälja ett flertal filmer från Warner Home Video. Som till exempel titlarna The Lego Movie, 300: Rise of an Empire, Winter’s Tale och Transcendence.

Nu ger Amazon även Walt Disney Studios kalla handen. Något som innebär att kunder inte längre kan förbeställa sommarens nysläpp Captain America, Miss Piggy och Maleficent, samt en rad andra filmer från Walt Disney Studios.

Källor: Mashable, ReCode

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!