Amazon vill inte betala skatt

Delstaten Kalifornien i USA har ett problem, de har inga pengar. Detta har de tänkt lösa genom att börja taxera e-handeln. Vi har innan skrivit om hur e-handlarna i USA inte behöver lägga på moms på försäljningen då den sker till andra delstater. Ni kan läsa mer om detta i vår artikel "USA har problem med sin E-handel". Kalifornien har uppenbarligen läst vår nyhet, eller kanske var det den i Wall Street Journal som tog upp det först.

Delstatsen har nu startat en process för att börja taxera e-handlare med en fysiska närvaro i staten, exempel på fysisk närvaro kan t.ex. vara en enhet som designat Amazons läsplatta. Detta sägs räcka för att taxera all deras försäljning inom samma stat.

Annons
Annons

Det legala kriget mellan delstaten och Amazon har i alla fall börjat. Amazon vill ha en omröstning om att de ska behöva beskatta sin försäljning i staten. Vilket med största sannolikhet skulle betyda att de slipper undan taxeringen. Vem skulle rösta för att betala moms om man kan slippa? Samtidigt lovar Amazon att, om de undantags lagen, bygga två nya lager i Kalifornien och anställa 7000 personer. Något som givetvis är attraktivt för en delstat utan några pengar och stor arbetslöshet, 12 procent för att vara exakt. En statsvetare vid namn Tracy Westen har följande kommentar:

"Detta är ett schackspel med miljarder skatteintäkter på spel, över hela USA, och starka konkurrerande värden på båda sidor"

Vad Tracy tar upp är det faktum att en vinst respektiva förlust i detta fall lär påverka liknande fall i resten av USA. Det är alltså i Kalifornien som det första slaget har hamnat kring denna känsliga fråga om taxeringen av e-handeln.

Läs mer ingående om detta i New York Times artikel "In California, Amazon Pushes Hard to Kill a Tax".

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!