Amazon vill spara pengar – försöker styra kunder till ombud

Rabatterna ska få amerikanerna att välja som svenskarna.

Amazon vill kapa kostnaderna för hemleveranser och returer. Därför erbjuds nu kunderna i USA en rabatt på 100 kronor, om de hämtar varorna i exempelvis paketskåp eller hos ett ombud, rapporterar Retail Gazette.

Det är ett antal Prime-kunder som fått erbjudandet via mail och det gäller köp för 250 kronor eller mer. Dessutom har man infört en avgift på 10 kronor, om kunderna returnerar via UPS istället för att lämna in paketet i ett paketskåp eller hos ombud i närheten.

Annons

När Amazon etablerade sig i Sverige intervjuade vi landschefen Gülfem Toygar, som då var fascinerad över att svenskarna föredrog paketombuden. Nu vill man alltså styra amerikanerna åt den mer svenska modellen.

När vi först tittade på Sverige så såg jag att paketombud var det främsta valet. Det var väldigt överraskande för mig, som har bott i Tyskland, Luxemburg och Schweiz. Men sedan jag flyttade hit i augusti så har jag använt mitt paketombud säkert 30 gånger och det fungerar fantastiskt. Det känns också väldigt svenskt. Det är sådant vi lär oss hela tiden. Hur svenskarna shoppar och vilket urval de vill ha, sa Gülfem Toygar till Ehandel då.

Höjde priset i UK

Det är inte första gången e-handelsjätten försöker hitta sätt att dra ned på leveranskostnaderna. I Storbritannien höjde man i september förra året priset på Prime-medlemskapet, från 7,99 till 8,99 pund i månaden.

Man har även lagt till en leveransavgift för de som köper dagligvaror från Amazon Fresh för 120 pund eller mer, med motiveringen att man behövde införa avgifter för att kunna hålla låga priser i övrigt.

Annons