Amazonanställda i Black Friday-strejk: ”Slås medvetslösa”

Mardrömsstart på säljfesten i Europa.

Black Friday kunde knappast fått en sämre start för Amazon i Europa. Hundratals anställda i såväl Tyskland som Storbritannien har gått ut i strejk för högre löner och bättre, säkrare arbetsvillkor.

Mick Rix är landschef på GMB Union som anordnat protesterna i Storbritannien. Han menar att arbetsmiljön är skrämmande dålig på Amazons lager.

Annons

Arbetare bryter ben, slås medvetslösa och förs iväg i ambulans, säger Rix i ett uttalande.

Enligt GMB har över 600 ambulanser tillkallats till Amazons lager i Storbritannien den senaste treårsperioden och över 600 allvarliga incidenter har rapporterats.

Amazon har spenderat en förmögenhet på förskönande reklam som visar vilken fantastisk arbetsplats det är. Varför inte spendera de pengarna på att göra sina lager till en mindre farlig arbetsplats i stället? Amazons anställda vill att Jeff Bezos ska veta att de är människor, inte robotar, säger Mick Rix och fortsätter:

Det är dags att mr Bezos visar medmänsklighet och empati för de människor som hjälpt honom att bygga hans imperium.

I Tyskland är det fackförbundet Verdi som leder strejken och enligt uppgift kommer den att gälla hela helgen och även över Cyber Monday. Det gäller även strejken i Storbritannien.

"Sprider felaktig information"

Amazon själva förnekar inte bara arbetarnas version, utan slår även tillbaka.

Det här är grupper som sprider felaktig information för sin egen vinnings skull. Vi erbjuder redan allt det de påstår sig kämpa för, säger en talesperson på Amazon enligt Yahoo Finance.

Dessutom säger man sig ligga i överkant lönemässigt i branschen. Man försäkrar även kunder att man kommer att kunna sköta sina åtaganden under dagen utan bekymmer.

Annons

Majoriteten av de anställda tar hand om kunder och order precis som vanligt, säger man.

Som om inte detta vore nog har även Amazon i Frankrike drabbats av protester, där miljöaktivister blockerat vägen för lastbilar till depån i Bertigny-sur-Orge. Aktivister har även samlats utanför Amazons franska högkvarter i Clichy.

Annons