Amazons drönarprogram pekas ut som ett stort misslyckande

I alla fall i Storbritannien.

Den 7 december 2016 gjorde Amazon sin första drönarleverans i Cambridge i Storbritannien. Detta skulle bli basen för Amazons drönarsatsningar eftersom att Storbritannien var mycket positivt inställda till drönarleveranser, samtidigt som hemlandet USA då var mer skeptiska till att släppa fram flygande drönare överallt.

LÄS ÄVEN: Amazon gör sin första riktiga drönarleverans

Annons

Amazon började alltså leverera med drönare i Cambridge och parallellt utveckla och förfina leveransmetoden. Man anställde hundratals människor som jobbade med Amazon Prime Air, som programmet heter, och drönarleveranser i stor skala sades bara vara några år bort.

Det är dock 2021 nu och som vi alla vet så är drönarleveranser inte vardag ännu. Mycket har dock hänt sedan 2016 och det finns idag flera företag som jobbar med drönaleveranser inklusive stora kända fraktbolag som UPS och DHL. Det är dock oftast på fasta rutter och med exempelvis medicinska produkter. Likaså har många länder lättat på sina regelverk för att göra kommersiella drönarleveranser möjliga.

Wired har nu kikat närmare på Amazon Prime Air i Storbritannien och de målar upp en bild av ett i stort misslyckat projekt. Anställda vittnar om ett organiserat kaos och ett dysfunktionellt projekt som kollapsat inifrån. Chefer och arbetare har kommit och gått på löpande band enligt de anonyma vittnesmålen och projektet verkar helt ha tappat fokus allt eftersom att åren har gått.

Men under de mellanliggande åren slutade de guidade turerna, reklamfilmerna togs bort från Amazons YouTube-kanal och, utöver tillfälliga löften från chefer som Jeff Wilke att leveransdrönare skulle bli verklighet "inom några månader", så försvann företagets tidigare utbredda PR-kampanj. Samtidigt, trots att de var ett av de första stora företagen som visade intresse för drönare, blev Amazon omkörda av Alphabet-ägda Wing och UPS i loppet om att få amerikanska myndigheters godkännande. Nu, ett halvt decennium efter att ha genomfört brittiska testflygningar, gör man sig av med hela det brittiska projektets dataanalysteam, skriver Wired bland annat.

Amazon håller uppenbarligen på att skala ner verksamheten men till media hävdar man dock att Prime Air ska fortsätta att ha verksamhet kvar i Storbritannien. Projektet ska alltså inte läggas ner helt.

Även om drönarleveranser är svårt att lyckas med så verkar misslyckandet i Cambridge till stor del också bero på organisatoriska problem. Det verkar ha varit dålig kontakt med cheferna i USA och man utlovade långt mer än vad som var möjligt att åstadkomma. Frågan är om Amazon nu sakta men säkert flyttar drönarutvecklingen till andra marknader. Enligt källorna som Wired pratat med så är det dock flera som tvivlar på om Amazon någonsin kommer att kunna förverkliga sina drömmar om drönarleveranser.

Annons