Amazons lageranställda fortsätter att strejka

Kampen om högre löner för Amazons lageranställda i Tyskland fortsätter. Efter en långvarig konflikt kallar fackorganisationen Verdi återigen ut arbetare i strejk på ett flertal av e-handelsjättens distributionscentraler.

Att det råder missnöje på Amazons lager lite då och då är inget nytt. I mars lämnade lageranställda på en av Amazon distributionscentraler i Nevada in en stämningsansökan efter att de tvingats stanna kvar efter arbetstid för stöldkontroller utan ersättning.

Det har blivit en del spaltmeter även i Tyskland där det rapporterats om såväl nazistvakter som strejker. Senast var det 500 anställda på Amazons distributionscentral i Leipzig som gick ut i strejk på grund av att de vill ha högre löner. Något som inte verkar ha gett önskat resultat och nu fortsätter kampen.

Annons

Ett klassificeringsproblem

Fackorganisationen Verdi säger i ett uttalande att anställda vid Amazons lagercentraler i Bad Hersfeld, Leipzig, Graben och Rheinberg kommer att gå ut i strejk för att få i genom sina krav på högre löner och bättre arbetsvillkor.

Konflikten har pågått under en längre tid och fackorganisationen har sedan i juni tagit ut anställda i strejk vid ett flertal tillfällen. Enligt Verdi har anställda på Amazons centraler en lön som är drygt en tredjedel lägre än hos anställda med jämförbara jobb på andra företag i Tyskland.

Det eftersom man vill klassificera dem som en del av detaljhandels- eller postorderindustrin, i Tyskland. Amazon däremot hävdar att deras anställda är en del av logistikbranschen, och att deras tyska lagerarbetare ligger i den övre änden av löneskalan jämfört med andra logistikföretag.

 

Källor: Reuters, Tagesschau

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!