Amazons uttalande gör facket stridsredo: ”Anmärkningsvärt”

Nästan tomt kontor.

SvD rapporterar nu på morgonen att facket är redo för en strid med Amazon. Vi vet att Amazon inte uppmuntrar facklig organisering bland sina arbetare, utan snarare aktivt motverkar det. I USA har företaget även anklagats för att bryta mot lagen i sina försök att stoppa facklig organisering bland medarbetarna.

LÄS ÄVEN: Det lutar åt omval: “Amazons beteende var avskyvärt”

Annons

I Sverige har man numera ett kontor i Stockholm och ett lager i Eskilstuna. Lagerverksamheten drivs dock av logistikföretaget Kuhne Nagel och där ska arbetarna ha kollektivavtal.

När det kommer till den övriga verksamheten, som växer i storlek allt eftersom Amazon lägger ut nya tjänster, så ska det dock inte finnas något avtal på plats. Något som SvD nu tittat närmare på.

Vi har en öppen kommunikation med våra anställda och vill så klart ha en bra relation till facket. Vi respekterar svenska arbetsmetoder, men jag vill inte sia om framtiden, säger Amazons Sverigechef Gulfem Toygar till SvD.

Detta uttalande ska ha fått Handelsanställdas förbund att reagera.

Det är anmärkningsvärt att chefen på ett stort företag i Sverige inte svarar ”javisst, självklart” på frågan om kollektivavtal. Vi vill alltid först ha en dialog och förhandla, men om Amazon vill ta strid om kollektivavtalen så är vi naturligtvis beredda, säger John Linde, politisk samordnare på Handels, till tidningen.

Handels har tidigare uttryckt att företag som Amazon är ett hot mot en schysst arbetsmarknad. Att det kan bli en fajt framöver är alltså inte omöjligt. Enligt tidningen har Amazon dock endast några få anställda i dagsläget och ett “nästan tomt” huvudkontor i Stockholm.

Annons