Ann Lindes stöd till H&M efter krisen: ”Modigt”

"Det är bra att svenska företag tar stort ansvar".

Bojkotten mot H&M i Kina har varit en känslig fråga som nästan ingen velat uttala sig kring. Inte ens utrikesministern Ann Linde (S). I en intervju med DN säger hon att hon inte vill kommentera det specifika ärendet, men uttalar sig nu för första gången i mer generella termer kring situationen i Kina.

Regeringen vill inte se att svenska företag som är ansvarsfulla bojkottas, säger hon till tidningen.

Annons

Och hon är glad att svenska företag vågar, trots risken för påtryckningar, ta ställning i frågor likt denna där H&M vägrar att använda sig av bomull från Xinjiang-regionen, efter rapporter om tvångsarbete och andra brott mot mänskliga rättigheter.

Det är bra att svenska företag tar stort ansvar och de här frågorna har gått framåt väldigt mycket. Det har blivit mindre kontroversiellt med krav på schyssta arbetsvillkor, hållbarhetsfrågor och så vidare i handelsavtal, säger Ann Linde.

Kina har med all önskvärd tydlighet visat, de senaste veckorna, att företag som som verkar i landet också ska rätta sig efter regimen. Och allt som på något vis kan anses vara kritik mot styret, eller ge någon form av maktposition bestraffas hårt.

Men trots bojkotten mot H&M har det varit tyst både från bolaget själva och det politiska hållet i Sverige. Sannolikt för att tonläget inte ska skruvas upp ytterligare.

Det är viktigt och i vissa fall till och med modigt att man som företag vågar gå ut och vara väldigt tydliga. Därför måste regeringarna och EU stötta på olika sätt, men slutligen är det alltid det enskilda företaget som måste fatta ett eget beslut, säger Ann Linde.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven backar H&M i konflikten: ”Det är väldigt bra"

Annons