Ännu en modekedja i akut kris – ansöker om rekonstruktion

Ny e-handel hjälpte inte.

Modekedjan Newhouse Design, som driver både en e-handel och 14 butiker runt om i Sverige, har ansökt om rekonstruktion i Borås tingsrätt. Det rapporterar modesajten Habit.

Anledningen är att bolaget har fått problem med sina finanser, speciellt gällande de fysiska butikerna, i spåren av coronaviruset.

Annons

I samband med utbrottet av Covid-19 har försäljningen i systerbolaget Fourshops, som bedriver verksamhet genom de egna fysiska butikerna, minskat drastiskt och flera av koncernens återförsäljare har också minskat försäljningen avsevärt de senaste veckorna, skriver bolaget i sin rekonstruktionsansökan.

Newhouse Design omsatte förra året knappt 46,7 miljoner kronor, vilket var ungefär lika mycket som under 2018. Bolaget har dessutom visat upp en stabil lönsamhet.

Hoppas på investerare

Enligt Habit har modekedjan precis genomgått ett större förändringsarbete som den egna e-handeln också var en del av. Nu är förhoppningen att rekonstruktionen ska få bolaget på fötter igen.

Företagsrekonstruktionen kommer att ge oss ett bra stöd och vi får hjälp med att betala löner och skatt de kommande månaderna. Detta ger oss ett andrum så vi kan fortsätta den vanliga verksamheten och göra klart det lönsamhetsarbete som vi har påbörjat. Vi har stora ambitioner för framtiden och för att inte tappa fart så använder vi även denna period och ser över möjligheten att få in externa investerare. De aktörer som klarar av denna akuta situation kommer ha en bra chans att snabbt ta marknadsandelar under våren och sommaren. Eftersom vi hade kommit så långt i vårt eget förändringsarbete så ligger vi i en mycket bra position för framtiden och vi är övertygade i kommer gå ur den här krisen ännu starkare, säger Antonia Häller, vd på Newhouse, till Habit.

Utöver de egna 14 butikerna har Newhouse Design 78 återförsäljare utspridda i Norden.

Annons