Anställda larmar om situationen på Zalandos svenska superlager

"Väldigt mycket hemskt som händer därinne".

Det har redan tidigare riktats kritik mot arbetsförhållandena på Zalandos lager i Brunna, utanför Stockholm. Nu är den tyska klädjätten och dess jätteanläggning, med omkring 500 fasta medarbetare, i Kungsängen i ropet igen.

LÄS ÄVEN: Stark kritik mot Zalandos lager: “Vi har inlett en utredning“

Annons

Medarbetare på Zalandos lager vittnar bland annat om orimlig arbetsbelastning, trakasserier från chefer och ständig övervakning. Det skriver Aftonbladet.

Det är väldigt mycket hemskt som händer därinne. Om folk visste hur de som jobbar på lagret har det så skulle de nog inte handla där, säger 33-årige Shamsediin som tidigare arbetat på lagret till tidningen.

Fick sparken

Och han är inte ensam om kritiken. Aftonbladet har varit i kontakt med ett stort antal nuvarande och tidigare anställda på lagret. De beskriver arbetsdagar där deras minsta steg övervakas, där de blir tillsagda om de pratar med en kollega och där de tvingas stå ut med trakasserier från chefer.

Flera av medarbetarna vågar inte träda fram med namn, av rädsla för att bli bestraffade. Shamsediin har däremot inte så mycket att förlora, eftersom han redan har fått sparken med motiveringen att han inte nådde de angivna målen.

Men jag hade räknat själv och jag höll ett högre tempo än vad som krävdes. De ville ha bort mig för att jag inte höll tyst, säger 33-årige Shamsediin som även tog kontakt med sitt fackförbund. Något som bara förvärrade situationen.

Enligt John Nordmark, jurist på fackförbundet SAC Syndikalisterna, är Shamsediin inte ensam om att bli bestraffad efter att ha kontaktat facket.

Vi ser en systematik här. Företaget plockar medvetet bort människor som anses vara tongivande eller problematiska på andra sätt.

Förnekar anklagelserna

Företaget som driver anläggningen, Ceva Logistics, förnekar anklagelserna.

Annons

Vi respekterar fullt ut våra medarbetares föreningsrätt. Vår syn är att den svenska modellen fungerar väl, skriver den ansvariga chefen Fredrik Gemfors i ett mejl till Aftonbladet.

Vi är stolta över vår arbetsplats och vi har både höga ambitioner och standards för vårt lager och vår arbetsmiljö. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och en förutsättning för att vi ska ha en bra verksamhet.

Zalando i sin tur skriver i en kommentar att företaget genomför regelbundna kontroller för att säkerställa att arbetsmiljön på lagren är god:

Den senaste undersökningen av Ceva Logistics omfattade intervjuer med medarbetare, genomgång av dokument, fysiska observationer och samtal med leningen. Resultaten uppfyllde Zalandos förväntningar, och vi fick inga indikationer på ett missnöje med arbetsvillkoren.

Annons