Anställda på ombud misstänks ha stulit paket – stoppades av Postnord

"Det ligger lite i sakens natur".

Tre anställda på ett paketombud i Karlskrona misstänks ha stulit ett stort antal mobiltelefoner ur paket skickade med Postnord. En av männen häktades under torsdagen vid Blekinge tingsrätt misstänkt för grov stöld och grovt bedrägeri. De två andra är anhållna.

Det var Postnords säkerhetsavdelning som till slut uppdagade vad som pågått, efter att flera försändelser försvunnit.

Annons

Vi upptäckte det här när vi granskade reklamationer och produktionsflöden, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, till Ehandel.

Så det var kunder som blivit utan sina paket?

Ja, det kan man säga. Vi uppmanar alltid kunder att reklamera de försändelser som inte kommer fram. Det ligger lite i sakens natur att göra det och vi vill gärna få in det, så att vi kan se om det rör sig exempelvis interna kvalitetsproblem.

Inga utomstående är misstänkta, utan paketen ska ha valts ut utifrån vilka företag som skickat dem.

Min uppfattning är att man tittar på vem som är avsändaren och sedan riktar man in sig på det gods man är intresserade av. Det kan vara allt från mobiltelefoner till hemelektronik och dyra kläder, säger Alexis Larsson.

Hur vanliga är den här typen av bedrägerier?

Med tanke på de volymer vi hanterar så är det väldigt ovanligt så klart. Men jag och mitt team, som jobbar med att skydda kundernas gods, får in nya ärenden varje vecka. Sedan är det upp till oss att reda ut om det handlar om externa tjuvar eller interna kvalitetsproblem, säger Alexis Larsson.

Annons
Annons