Apotea satsar på plockarm med AI: “Den anställde som aldrig blir trött”

“En imponerande gigant“.

E-handelsjätten Apotea har givetvis ett delvis automatiserat lager. De har sedan tidigare investerat i bland annat en lösning från SSI Schäfer, detta samtidigt som många andra e-handlare har valt en AutoStore-lösning. Apoteksvaror är dock förstås lite speciella, med diverse regler och krav, men nu kommer nyheten att även Apotea tar hjälp av AutoStore-robotarna, för att bli ännu mer effektiva.

För oss var det viktigt med ett system som kan hantera variationer i produktstorlek och orderingång som kan expanderas när vi växer. Den här satsningen hjälper oss att bli mer effektiva vilket underlättar för oss att överträffa våra kunders förväntningar, säger Pär Svärdson, vd på Apotea, i ett pressutskick.

Annons

Apoteas AutoStore-lösning ska också vara först på den svenska marknaden med den “unika plockroboten” eOperator, vilket vad vi förstår är en hypermodern plockarm. Element logic beskriver den såhär:

eOperator är den anställde som aldrig blir trött, som kan fungera i mörkret utan värme och som aldrig behöver en sjukdag. Dess ”hjärna” körs på en kraftfull grafisk processeringsenhet (GPU) utformad för att snabbt bearbeta enorma mängder data och använder maskininlärning för att slutföra olika uppgifter. Stycke för bit lär den sig att ta tag i föremål i olika storlekar och former på det mest effektiva sättet.

Apoteas AutoStore-lösning kommer i övrigt att bestå av 20 000 backar, 30 AutoStore-robotar och 4 karusellportar. Tre av de fyra portarna kommer att utrustas med en plockrobot.

Robotsystemet är byggt för att ytterligare kunna expanderas i framtiden och initialt beräknas den nya kapaciteten bli 800 orderrader i timmen, skriver Element Logic.

Element Logic, som alltså levererar lösningen, är förstås glada över att ha vunnit en jätte som Apotea till kund.

Apotea är en imponerande gigant inom svensk e-handel och eftersom att ett av deras främsta försäljningsargument är snabba och exakta leveranser blev det naturligt att koppla ihop deras AutoStore-lösning med Element Logics smarta plockare, eOperator. Resultatet blir förbättrad orderkapacitet, godshantering och leveranstid, säger Anders Bohlin, Sales Director på Element Logic Sverige.

Annons