Apotea skickade fel medicin – igen: ”Mänskliga faktorn”

Gör en Lex Maria-anmälan på sig själv. Andra gången det händer.

Apotea har fått kritik för sin personalpolitik. Det har under våren kommit ut uppgifter i media om uppfodrande sms till lagerarbetare från självaste vd:n Pär Svärdson.

Längre tillbaka, under pandemin, sipprade det även ut uppgifter om bland annat övervakade toalettbesök på Apoteas lager i Morgongåva – där det arbetar över 800 personer som hanterar tusentals order varje dag. Lagret är drygt 40 000 kvadratmeter stort och det är därmed ett av de största e-handelslagren i Norden.

Annons

Förväxlat etiketter

Alla problem kring personalpolitiken ska nu vara lösta med fler mellanchefer och mer personalutbildning, enligt vd:n och medgrundare Pär Svärdson, som även var med och byggde upp e-handelsjätten Adlibris en gång i tiden.

Men nu har det dock blivit fel med utskickade mediciner. Apotea väljer därför att anmäla sig självt – och gör en så kallad Lex Maria-anmälan av miljardbolaget, som delägs av Sven Hagströmers investmentbolag Creades.

Av anmälan som nättidningen Di Digital har tagit del av framgår det att nätapoteket har förväxlat pås-etiketter. Detta ska i sin tur ha lett till att två kunder har fått varandras läkemedel. Samma sak ska även ha hänt för ett år sedan. Men då gällde det förstås andra kunder.

Tyvärr har det skett ett mänskligt misstag. En kollega har inte följt de rutiner vi har. Vi har vidtagit åtgärder så att detta inte ska upprepas igen, säger Stefan Eriksson, vice vd Apotea, till Di Digital.

Upptäcktes flera månader senare

Misstaget medförde ”tillfällig felanvändning för en kund”, enligt anmälan som sajtens reporter har läst. Händelsen ska ha skett den 20 januari i år. Men den uppmärksammades först den 12 maj och rapporterades därefter fyra dagar senare.

Jag har inte alla detaljer. Men som tur är har det inte uppstått någon allvarlig skada. Vi beklagar det inträffade, säger Stefan Eriksson till sajten.

Apotea ska nu se till att detta inte händer igen, genom att utbilda viss personal ännu mer.

Annons
Annons