Apotea tar ställning: ”Fyller inte ens någon funktion”

"Gör vad vi kan för att rensa ut".

Förr efterfrågade de fysiska apoteken något som kallas plasttråg. En typ av förpackningsdel som ser ut som ett slags plastfat. Läkemedel kom paketerade ett tiotal på ett sådant plasttråg till apoteken, så att de i sin tur kunde ställa produkterna snabbt och enkelt på hyllorna.

Idag när hållbarhet är ett så pass aktuellt ämne och när så många apoteksaktörer säljer läkemedel på nätet, skulle man kunna tro att det var en självklarhet att läkemedel fraktades utan plasttråg till företagen. Men så är det inte.

Annons

Nu uppmärksammar Apotea detta genom att ta ställning mot den, för nätapoteken, onödiga plasten. Apotea har meddelat sina leverantörer om att produkter förpackade i plasttråg kommer att fasas ut inom ett år.

Plasttrågen kan inte sorteras tillsammans med övrig emballageplast och är ett otyg i återvinningssammanhang, säger bolagets vd Pär Svärdson i ett pressmeddelande.

Vi måste alla dra vårt strå till stacken och göra vad vi kan för att rensa ut onödig engångsplast. I det här fallet fyller den inte ens någon funktion längre.

Att kasta ut den onödiga plasttrågen är inte det första Apotea gör i hållbarhetsväg. Företagets logistikcenter i Morgongåva har blivit en klimatneutral miljözon som tvingar leverantörer till grönare transporter.

LÄS ÄVEN: Stark start för Apoteas miljözon: ”Har tagit det till sig”

Annons