Apotea utsedd till hållbarast i Sverige – här är hela listan

"Oerhört stolta och glada".

Apotea har utnämnts till Sveriges mest hållbara e-handel, en utmärkelse som delas ut av initiativet Sustainable Brand Index. Sustainable Brand Index beskriver sig själva som "Europas största oberoende varumärkesstudie om hållbarhet".

Studien har sammanlagt listat 35 vinnare i lika många branscher, där Apotea alltså tog hem utmärkelsen i kategorin e-handel. Studien som ligger till grund för utmärkelsen sägs vara baserad på forskning och marknadsundersökningar bland konsumenter. Ambitionen är att visa hur olika varumärken uppfattas när det kommer till ansvar för miljö och sociala frågor.

Annons

Vi som arbetar på Apotea är oerhört stolta och glada över att ha utsetts till Sveriges mest hållbara e-handel. Det är ett kvitto på att vårt hållbarhetsarbete gör skillnad i hur vi uppfattas av våra kunder. Hållbarhet borde vara i fokus hos alla e-handlare och vi försöker inspirera och driva på utvecklingen för branschen, säger Sofia Modig, hållbarhetschef på Apotea, i ett uttalande.

Ikea krossade motståndet - igen

Under det gångna året har Apotea utmärkt sig genom att bland annat bygga ut sin solcellsanläggning och att samla in 13 miljoner kronor till välgörenhet. Om det är det eller något annat som ligger bakom topplaceringen framgår dock inte.

Utöver att lista 35 kategorier har Sustainable Brand Index också gjort en topplista över de tio svenska företag som uppfattas som mest hållbara bland konsumenterna, oavsett bransch. Den listan toppas för andra året i rad av Ikea, följt av Änglamark, Ica, Coop och Apoteket.

Det kan vara förvånande för vissa att IKEA förknippas med saker som hög kvalitet givet företagets historia. Vi ser dock att det är en tydlig effekt av IKEA:s successiva förflyttning från slit-och-släng till cirkularitet. De har lyckats förmedla att de tar världens utmaningar på allvar och vill vara en del av lösningen, säger Erik Elvingsson Hedén, grundare av Sustainable Brand Index.

Topp 10 – Sustainable Brand Index 2020 (förra årets placering)

1 IKEA (1)
2 Änglamark (2)
3 ICA (5)
4 Coop (4)
5 Apoteket (6)
6 Lantmännen (3)
7 SJ (8)
8 Systembolaget (12)
9 Saltå Kvarn (10)
10 Arla (9)

Branschvinnare – Sustainable Brand Index 2020

IKEA - Möbler & inredning/Butiker
Änglamark - Livsmedel/Mat
ICA - Dagligvarubutiker
Apoteket - Apotek
SJ - Transporter
Polisen - Myndigheter
Fjällräven - Kläder & mode/Varumärken
Max - Restaurang & Kafé
Tesla - Bilar
Naturkompaniet - Kläder & mode/Butiker
GodEl - El & värme
The Body Shop - Skönhet
Scandic - Hotell
Sveaskog - Skogsägare
Swish - Banker
Apotea.se - E-handel
Folksam - Försäkring
Bilprovningen - Fordonsbesiktning
Loka Livsmedel - dryck
Spotify - Digitalt
KPA Pension - Pension
Clas Ohlson - Hobby & elektronik
Humana - Vårdgivare
Telia - Telekommunikation
HSB - Bostad
SAS - Flyg
Svenska Spel - Spel
TUI - Resor
Electrolux - Teknik
Preem - Drivmedel
Kosta Boda - Möbler & inredning/Varumärken
Synsam - Optiker
Byggmax - Bygg & hantverk
DB Schenker - Logistik
Orkla - Consumer Goods/Corporations

Annons

Annons