Apotek Hjärtat inför åldersgräns – på grund av trenden

"Vill gå före och ta ett större ansvar".

Det har blivit trendigt i sociala medier, så fler barn använder hudvård och köper produkter som inte är anpassade för deras hud. Det får Apotek Hjärtat att agera och införa åldersgräns på produkter för avancerad hudvård.

Vilken hudvård man behöver är väldigt individuellt beroende på hudtyp och hudtillstånd, inte ålder. Men att använda avancerad hudvård som till exempel syftar till att minska rynkor och få en jämnare hudton är inget barn behöver. I de fall ett barn har en hudsjukdom, till exempel atopiskt eksem, kan vissa produkter även bidra till att symtom förvärras eller återaktiveras, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i en kommentar.

Annons

Vid köp av dessa produkter behöver kunden ha fyllt 15 år, fått sina föräldrars godkännande eller ha ett hudtillstånd som motiverar köp.

Det kan vara svårt för barn att värdera både effekten och potentiella konsekvenser av avancerade hudvårdsprodukter. Åldersgränsen ger oss möjlighet att ge råd om sunda hudvårdsrutiner utifrån behov, inte ideal, till såväl föräldrar som barn, säger Annika Svedberg.

Detta kommer att gälla i såväl e-handeln som i kedjans 390 apotek och utrullningen har redan påbörjats.

Vi vill gå före och ta ett större ansvar för att inte vara med och driva på osunda beteenden och ideal som vuxit fram bland många unga, säger Monika Magnusson, vd på Apotek Hjärtat.

Ingredienserna/produkterna som omfattas:

  • AHA-syra (t.ex. glykol-, mandel-, mjölk- och citronsyra)
  • BHA-syra (salicylsyra)
  • Vitamin A (retinol och retinylestrar)
  • Vitamin C
  • Enzympeeling
  • Mekaniska peelingar med fysiska korn

Annons