Apotekens galna jakt på covid-tester: ”Väldigt hög efterfrågan”

Flyger av lagerhyllorna.

Den som hade tänkt tillbringa julledigheten med dans och mingel på lokal, fick under gårdagen tänka om. Då presenterade regeringen nya riktlinjer för att få bukt med den ökande smittspridningen. Bland annat måste handeln från och med den 23 december åter se till att varje butiksbesökare har en yta på 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

LÄS ÄVEN: Handeln tvingas till skärpta restriktioner - "ta ansvar"

Annons

Men det nya coronaläget märks av även på butikernas lagerhyllor. Nu vittnar flera apotek om en rekordstark efterfrågan på självtester för covid-19. På en del håll har företagen inte kunnat leverera eftersom testen i omgångar tagit slut.

Häromdagen hade vi slutsålt i 24 timmar, men dagen därpå kom det leveranser. Så det kan variera lite över dygnet, säger Björn Thorngren, vd på Meds, i ett pressmeddelande.

Lagernivåerna påverkas av plötsliga efterfrågetoppar. Där gör vårt inköpsteam en jätteinsats för att se till att vi har både snabbtester och antikroppstester tillgängliga. Ibland är utbudet av olika varianter på multipack begränsat, där exempelvis ett-packen är väldigt populära och går fort. Men vi fyller på kontinuerligt av alla olika varianter, fortsätter han.

"Arbetar löpande med att fylla upp"

Hos Meds ska försäljningen av självtester ha ökat med 1300 procent mot föregående två veckor. Och den hade kunnat vara ännu högre, berättar man.

Siffran ska sättas i relation till förmågan att leverera. Det vill säga, hade Meds haft mer i lager så hade försäljningen varit ännu högre.

Även Apotek Hjärtat upplever just nu ett högt tryck på självtester.

Tillgången på snabbtester varierar, både mellan apotek och från dag till dag eftersom vi löpande får in nya leveranser till vårt lager. Just nu är det väldigt hög efterfrågan på snabbtester för covid-19 och den har mångfaldigats de senaste veckorna. Vi får in nya leveranser kontinuerligt och arbetar löpande med att fylla upp så snabbt som möjligt både på apoteken och online i vår e-handel för att kunna hjälpa så många kunder som möjligt, skriver Monika Magnusson, försäljningsdirektör Apotek Hjärtat.

"Julfirandet på intåg"

Rusningen efter coronatester kan kopplas både till ökad smittspridning och rekommendationen om att testa sig om man misstänker att man kan ha kommit i kontakt med smittan.

Annons

Hos Kronans Apotek vittnar man om en försäljningsökning på 349 procent jämfört med samma veckor förra året, då smittspridningen också var hög. Under vecka 50 såldes fler tester än i hela november, berättar Linda Wakeham, presschef på Kronans Apotek.

Att smittspridningen återigen stiger i landet och att julfirandet är på intåg bör rimligen vara orsaken till att många vill köpa självtester.

Kronans Apotek meddelar att fler tester väntas nå både e-handeln och de fysiska apoteken de kommande dagarna.

Vi har en nära dialog med våra leverantörer som flaggar för brister bakåt i supply kedjan, ökade ledtider på flyget och så vidare. Men vi har bekräftade och planerade leveranser både denna vecka och nästa vecka från leverantörer så tillgängligheten kommer förhoppningsvis att se bra ut, avslutar Linda Wakeham.

Annons