Apoteket delade data med Facebook – avslöjade klamydiatest

Har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten.

Vad händer när du handlar receptfria läkemedel i Apotekets e-handel? Jo, den statliga kedjan springer direkt och skvallrar för Facebook. Det visar en granskning som Ekot har gjort.

Vid ett testköp av klamydiatest, inkontinensskydd och smärtstillande visar det sig att Apoteket skickat uppgifter inte mindre än 30 gånger under besöket i webbutiken. Dessutom delar de vad som klickats ned i varukorgen, vad det kostar och mailadress och mobilnummer.

Annons

Upptäckten har nu fått Apoteket att både sluta dela data med sociala medie-plattformen och anmäla sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. De har även startat en intern översyn.

Ni lyfter för oss viktiga frågor och dom vill vi agera på. Möjligtvis utifrån att vi haft några svagheter i våra processer. Vi vill göra om och vi vill göra rätt, säger Apotekets jurist, Anna Rogmark, till Ekot.

Mellan en halv miljon till en miljon kunder kan ha drabbats av datadelningen mellan Apoteket och Facebook. Däremot försäkrar man att man aldrig delat data vid köp av receptbelagda läkemedel.

Ekots granskning visar dock på motsatsen. Vilken typ av läkemedel delades inte, däremot priset och personnumret.

Vår uppfattning är att det inte går iväg information om våra receptköp. Men om du säger något annat här, vilket är nytt för mig, då får vi titta på det, säger Anna Rogmark.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!