Appen ska hjälpa flyktingar handla mat i Sverige: ”En djungel”

"Genväg till snabbare integration".

Appen FoodFacts ska hjälpa nyanlända att handla mat i svenska butiker. Den har nu uppdaterats med både ukrainska och engelska, för att underlätta vardagen för de som kommer till Sverige från ett annat land.

Användaren scannar produkterna i sin mataffär och får information om vad de innehåller - både vad gäller ingredienser och näringsinnehåll. Den informerar även om de olika certifieringarna.

Annons

Tillgänglig information är en genväg till snabbare integration och att lära sig en främmande matkultur gör att det nya livet kommer igång enklare, snabbare och godare, säger Alexandra Ferreira, vd på FoodFacts.

Bolaget samarbetar med flera aktörer inom detaljhandeln, för att konsumenter på ett enkelt och tydligt sätt ska få information om vad maten innehåller och på så vis kunna göra bättre val.

FoodFacts algoritmer tolkar ingredienslistor och sedan berikar man datan med flera faktakällor i en molnplattform, som också är tillgänglig för andra aktörer att använda. Den ska även gå att applicera på e-handeln.

Många av oss på FoodFacts har själva upplevt hur svårt det är att orientera sig i en svensk livsmedelsbutik om du inte kan svenska. Bara i butikens mejeridel är det en djungel och svårt att veta skillnaden på alla olika produkter som fil, gräddfil, yoghurt och kvarg till exempel, säger Julian Reiz, CMO på FoodFacts.

Annons