Appen som ska knäcka bluffrecensioner och piratkopior

"Vi har spårat problemen i flera år".

Flera större e-handlare dras med både falska recensioner och piratkopior. Och det verkar svårt att komma tillrätta med dem. Att som privatperson upptäcka fejkrecensioner och piratkopierade varor kan också vara knepigt, men det hoppas Saoud Khalifah, grundare av Fakespot, att råda bot på.

Med sin nya app ska man nu hjälpa konsumenter att navigera hos inte minst marknadsplatserna på nätet. Den ska, med hjälp av underliggande algoritmer, själv upptäcka och varna användaren för misstänkta bluffrecensioner och föremål.

Annons

Fakespot Secure Shopping använder AI för att sortera ut de tusentals och åter tusentals fejkprodukter och produkter som strösslats med bluffrecensioner, säger en talesperson för Fakespot till Forbes.

I början på maj upptäcktes ett helt lass bluffrecensioner på Amazon i samband med ett dataintrång. Och enligt Fakespot är problemet enormt hos e-handelsjätten.

Mer än 200 000 konton kunde kopplas till bluffrecensioner. Vi har spårat problemen i flera år och uppskattar att ungefär 40 procent av recensionerna är fejk.

Men vad tjänar Fakespot på sin app? Enligt bolaget själva försörjer man sig via annonsförsäljning. Men man samlar också in data på köp, sökhistorik och annat. Detta kan dock inte kopplas till enskilda användare, enligt företaget. Huruvida man säljer den datan vidare framgår inte heller.

Annons