Apples Klarna-utmanare har fått problem – ”inte klarlagt”

Hur går det egentligen med Apples BPL-lösning?

Klarna är pressat från många håll just nu. Bolaget har fortsatt att göra miljardförluster  – och över 700 personer berörs nu av neddragningar.

Klarna har dock gång på gång betonat att de erbjuds avgångsvederlag för att lämna bolaget. Det rör sig därmed inte om regelrätta uppsägningar, menar man.

Annons

Samtidigt har det seglat upp en potentiell utmanare till Klarnas "köp nu, betala senare"-lösning (BPL) – och som i media ibland har beskrivits som en veritabel Klarna-dödare.

Vad är då det för superlösning? Ja, det rör sig helt enkelt om teknikgiganten Apples betaltjänst för att dela upp köp.

Liknar Klarnas USA-erbjudande

Det var i somras som Apple slog på stora trumman och deklarerade att de nu planerar att släppa en egen BPL-lösning. Erbjudandet ligger därmed ganska nära den lösning som Klarna har lanserat på USA-marknaden.

Och det skulle förstås kunna vara riktigt dåliga konkurrensmässiga nyheter för den svenska betaljätten. Inte minst givet de finansiella styrkeförhållandena. Enligt Klarnas senaste delårsrapport uppgick rörelseförlusten till drygt -6,1 miljarder kronor.

Samtidigt redovisade Apple en nettovinst på 19,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 219 miljarder kronor, i årets tredje kvartal. Dessutom har Apple redan miljontals kunder som använder bolagets betaltjänst Apple Pay. En BPL-integration ter sig därmed som en ganska enkel sak.

Krävs större investeringar

Men inget kunde vara mer fel.

För nu har det tillstött problem för Apple. Något bland andra Di Digital rapporterat. Närmare bestämt tekniska problem. Och Apples BPL-lösning riskerar att bli försenad till våren. Detta enligt Bloombergs meriterade techexpert Mark Gurman som har god insyn i saken.

Det är inte klarlagt exakt vilka tekniska utmaningar det rör sig om. Men BPL-utbyggnaden innebär i alla fall att Apple måste åta sig större investeringar än vad man har kommunicerat tidigare, konstaterar han bland annat.

Annons

Nu återstår det att se när Apple lyckas att dundra ut sin Klarna-utmanare.

Annons