Är detta nästa land i Norden som Amazon intar? – här är bevisen

Expert tror Amazon.dk är nära.

Den danska handelsorganisationen Dansk Erhverv rapporterar att en Amazon.dk-lansering kan vara nära. Man har nämligen noterat att danska företag nu kan skapa innehåll på danska i Tyskland. Amazon sägs även ha tecknat avtal med danska fraktbolag.

Dansk Erhverv har pratat med marknadsplatsexperten Jeppe Hamming, från byrån Nørgård Mikkelsen, och enligt honom är detta tydliga bevis för att e-handlaren förbereder sig för en dansk lansering och kanske ett Amazon.dk.

Annons

Inför Sverige-lanseringen så var vi också osäkra på om man skulle börja med den tyska sajten (Amazon.de) översatt till svenska eller lansera en inhemsk variant direkt. Danskarna tänker i samma banor men med det nya alternativet att det nu förstås också kan bli en översatt variant av Amazon.se.

Om det till en början är en dansk översättning av den tyska eller svenska sajten får tiden utvisa. Detsamma gäller om Amazon ska bygga lager i Danmark, eller om man vill serva Danmark från tyska lager, vilket i första hand är fallet idag, säger Jeppe Hamming till Dansk Erhverv.

Att Amazon.se skulle översättas till danska är inte helt långsökt då Amazon gett flera indikationer på att Sverige är e-handlarens nya nav i Norden. En inhemsk lansering med Amazon.dk skulle dock förstås ge lite mer tyngd till satsningen. Amazon.dk pekar idag till den tyska sajten.

Enligt Jeppe Hamming följer de steg Amazon nu tar i Danmark de man tagit i andra länder, innan en lokal lansering har skett. Det sista steget sägs vara att man öppnar för danska varumärkesägare att registrera sig hos Amazon.

Det är också värt att hålla ett öga på, eftersom tillägget av det alternativet vanligtvis också har följts omedelbart av ett tillkännagivande om att Amazon kommer att öppna i det givna landet. Det såg vi i Sverige och Polen, där de nationella varumärkesregistreringarna öppnades strax innan öppnandet av den nationella plattformen tillkännagavs, säger Jeppe Hamming.

Annons