Årets julklapp dissar mobilen

"Kan egentligen vara en skokartong".

Cirkeln är sluten. År 1994, för 25 år sedan, utsågs mobiltelefonen till Årets julklapp och i år blev det mobillådans tur, något som istället ska rikta vårt fokus ifrån telefonen.

Det meddelar HUI Research som lanserar Årets Julhandelsprognos och Årets Julklapp för trettioandra året i rad.

Annons

Det är en symbol för vårt nya förhållningssätt till mobiltelefonen, då allt fler ifrågasätter hur mycket vi använder den, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Reserach, till SVT.

Mobiltelefonen har blivit en integrerad del av våra liv som har inneburit en hel del positiva saker. Men i år började allt fler att reflektera över dess negativa konsekvenser i våra liv. Vi ser ett ökat behov av att minska både sin egen men även barnens skärmtid

Motiveringen till Årets julklapp lyder:

2019 var året då allt fler svenskar började ifrågasätta hur och hur mycket vi använder mobiltelefonen i vår vardag. Årets julklapp – mobillådan – är en låda där telefonen kan läggas undan för att vi lättare ska kunna hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet.

Mobilen har under det senaste decenniet gett upphov till den kanske snabbaste beteendeförändringen i människans historia. Många funktioner har på ett positivt sätt revolutionerat vardagen, men de svenska konsumenterna har nu på allvar börjat reflektera över vad som händer med vår sömn, våra relationer, vår koncentration och vår psykiska hälsa när mobilen har fått en dragningskraft som ständigt pockar på.

Enligt institutet har 92 procent av Sveriges befolkning över 11 år en smart mobil idag. I snitt spenderar svensken över tre timmar framför skärmar varje dag, och användningen minskar inte från år till år. Psykisk ohälsa ökar i vårt samhälle och vi sover en timme mindre per natt än för 100 år sedan.

Mobilen spelar många roller i våra liv. Allt från att vara ett verktyg för det fria ordet till att vara en stressande distraktion. Särskilt det sistnämnda har varit på tapeten under det gångna året, och har lett till en trend där allt fler ifrågasätter sitt mobilanvändande, skriver HUI.

Mobilens inverkan på hjärnan har under 2019 lyfts i allt fler forum. Tidigare forskningsresultat har lyfts fram och nya har tillkommit. Böcker, tidskrifter, tv-program och årets mest nedladdade sommarprat har fått allt fler svenskar att öppna ögonen för hur mobilerna både anpassar sig efter och formar våra hjärnor. Under 2019 har även exit från sociala medier engagerat svenskarna. Smarta telefoner är i grunden positiva hjälpmedel som underlättar kommunikation, myndighetskontakter och shopping, men kommer med en mindre meningsfull baksida, exempelvis i form av sociala medier som bara en av fyra svenskar anser vara meningsfulla.

Annons

Emma Hernell lyfter att debatten om hur en digital livsstil påverkar hjärnan har varit ett högst aktuellt ämne i år.

Jag tror att många känner ett behov av att man kommer överens om att lägga undan mobiltelefonen ibland. Då kan lådan vara en hjälp för det. Själva lådan kan egentligen vara vad som helst, något som barnen gjort i slöjden, en skokartong, eller en av de speciella mobillådor som finns inom handeln.

Annons