Argentina begränsar den utländska näthandeln

Den ekonomiska krisen i Argentina förvärras och inflationen i landet är nu den näst högsta i Sydamerika efter Venezuela. Samtidigt fortsätter peson att tappa mot dollarn, och för att skydda sina krympande valutareserver, skärper man nu kontrollen av den redan begränsade näthandeln från utlandet.

Argentinas ekonomi går på knäna och landets regering har på kort tid infört ett antal restriktioner för transaktioner med utländsk valuta. Nu skärper man även kontrollen av den redan begränsade näthandeln från utlandet.

De nya reglerna trädde i kraft igår och de kommer bland annat att begränsa landets invånare till två nätköp från utländska e-handlare per år. Konsumenter som överskrider den gränsen måste registrera sig hos regeringen som importörer.

Annons

De som handlar från utländska sajter måste också lämna in en tulldeklaration vid varje köp och paketen kommer inte heller skickas direkt hem till köparen, utan måste hämtas på tullkontoret.

Tror på lågkonjunktur

Utöver det så har man även ändrat den tullfria gränsen för import. Argentinska nätshoppare får nu bara handla till ett värde av 25 dollar per år från utlandet. Överskrids den gränsen kommer man att bli tvungen att betala 50 procents skatt på varje vara som köps från utländska sajter.

Regeringen hävdar att begränsningarna är nödvändiga för att skydda Argentinas näringsliv och jobben. Enligt Sebastian Vargas, ekonom på Barclays, kom inte restriktionerna som en överraskning men han tror inte att det är rätt väg att gå.

– De här åtgärderna skadar ekonomin, särskilt tillverkningsindustrin. Vi tror att chanserna för en lågkonjunktur under 2014 är mycket höga. Lägre tillväxt kommer att ha en inverkan på importen som ska bidra till att stabilisera reserverna till en viss del, säger Sebastian Vargas.Källor: WSJ, BBC

Annons