Australiensisk E-handlare satsar på drönarleveranser

Snart kan studenter vid Australiens universitet få sina böcker levererade med drönare. Nystartade Flirtey kommer med start under 2014 börja med e-handelsleveranser med hjälp av obemannade farkoster i landet. Ett miljövänligare och snabbare alternativ som även ska vara gratis för kunden.

Vi har tidigare skrivit om hur drönare kan komma att användas för e-handelsleveranser inom en inte alltför avlägsen framtid. Nu ser det ut som att det snart kan bli verklighet. Länder runt om i världen håller nämligen på att lätta på de regler som styr användningen av kommersiella drönare.

Något som nystartade Flirtey har planer på utnyttja och planen är att göra Australien till en global branschledare när det kommer till obemannade e-handelsleveranser. Under 2014 är tanken att man ska börja med drönarleveranser av böcker från e-handlaren Zookal till inhemska kunder, innan det är dags att expandera till USA 2015.

Annons

– Australien befinner sig i en unik position för att bana väg för globala obemannade luftburna farkoster. Mycket tack vare att Luftfartsinspektionens, CASA, föreskrifter är avsedda att främja införandet av drönarteknik, samt kontinentens geografi som sträcker sig från tätbefolkade städer till en stor utbredd landsbygd, säger Ahmed Haider, VD för Zookal och medgrundare av Flirtey.

Miljövänligt, snabbt och gratis

Zookal säger att leveranserna med Flirtey kommer att vara gratis och kan ske på bara ett par minuter, jämfört med två till tre dagar för traditionella transporter. Leveransen sker till en bestämd destination utomhus och väl på plats kommer drönaren att sänka ner paketet via en specialdesignad leveransmekanism som är ansluten till en indragbar sladd.

Det kommer också att vara möjligt att spåra varje enskild drönare i realtid med GPS via Flirteys app för smartphones. Haider säger också att användningen av drönare kommer att sänka Zookals kostnader från 8,60 australienska dollar till 80 cent per leverans.

Flirteys mål är att visa upp drönare som en snabbare, mer kostnadseffektivt och ett miljövänligare alternativ till traditionella leveranssätt. Haider tror också att drönare kommer att minska innovationsklyftan mellan e-handels och logistikbranschen som har använt samma leveransmetoder i årtionden.

– Böcker är ett utmärkt sätt att testa marknaden eftersom de gör det möjligt att testa olika vikter. Och med den mängden studenter vid universiteten i Australien kommer vi att visa att om du kan leverera en lärobok, så kan saker som akuta medicinska leveranser, kläder, skor, snabbmat och annan e-handel bli mycket mer lönsam, säger Ahmed Haider.

 

 
Källa: TechCrunch

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!