”Bara en tidsfråga innan den når en biljon kronor”

Trendbrott: Svenskarna handlar mindre utomlands.

Betalbolaget DIBS, som snart kommer att gå under namnet Nets, har nu delgett siffror från sin senaste e-handelsrapport som behandlar 2019. Under året beräknas e-handelsförsäljningen i Norden, som i DIBS fall inkluderar resor och tjänster, växa med 119 miljarder kronor jämfört med i fjol.

856 miljarder kronor

Detta år kommer e-handeln i Norden vara värd 856 miljarder kronor, enligt betalbolagets mätningar.

Annons

Den nordiska e-handelsmarknaden är alltjämt het. Det är bara en snar tidsfråga innan den uppnår historiska en biljon kronor, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på DIBS, i ett pressmeddelande.

300 miljarder i Sverige

Den svenska marknaden ska vara ledande i Norden och står för 300 miljarder av ovan nämnda omsättning. Danmark kommer tvåa med 200 miljarder kronor.

Norge slår samtidig Finland, trots färre konsumenter. Norrmännen beräknas e-handla för 180 miljarder kronor, medan finländarna shoppar för 150 miljarder kronor.

Svenskarna handlar även minst i utländska webbutiker jämfört med de andra nordiska länderna − 38 procent − vilket också är ett trendbrott med en minskning för första gången på länge. Valuta och tullar mot Kina är troliga anledningar, meddelar DIBS.

De andra nordiska länderna handlar samtidigt mer i svenska webbutiker än vad svenskar handlar i de andra nordiska ländernas webbutiker. Bättre utbud sägs vara en stor anledning till detta, snarare än valutans påverkan.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!