Begagnathandeln backade under andra kvartalet

Blocket tillsammans med HUI Research släppte idag begagnatbarometern för andra kvartalet. En rapport som visar att den privata begagnatmarknaden har mattats av efter en stark vårsäsong.

Enligt den senaste begagnatbarometern backade begagnathandeln med 2 procent under andra kvartalet, jämfört med i fjol. Detaljhandeln skall dock ha växt med 5,9 procent under samma period.

Hittills i år har begagnathandeln växt med 3,2 procent även om det senaste kvartalet hade en negativ utveckling. Årets första kvartal bjöd nämligen på en tillväxt på 9,4 procent.

Annons

Två branscher som trotsade utvecklingen var Byggvaror & Verktyg och Möbler & Heminredning som ökade med omkring 1 procent. Även kategorin Båtar ökade något med 0,7 procent fler privatannonser.

– Det är positivt att båthandeln, som har en tuff period bakom sig, åter kommit igång på begagnatmarknaden. Utbudet av båtar från privata säljare på Blocket är större än i fjol och snittpriserna på motorbåtar är rekordlåga. För båtspekulanten är det helt klart fyndläge just nu, säger Jan Prokopec, vd på Blocket.

Elektronik hämmas av prispress

Begagnathandeln med mode, sport- och fritidsprylar minskade under försommaren jämfört med i fjol och säsongsprylar som cyklar, träningsutrustning och vårkläder ska ha bytt händer redan under första kvartalet.

Gällande begagnathandeln med elektronik sägs denna hämmas av den snabba teknikutvecklingen och prispressen i detaljhandeln.

– Elektronikhandeln har länge brottats med stark konkurrens i form av prispress. Mer köpvilliga hushåll i kombination med en sortimentsbreddning med ökat inslag av tjänster och service gör att branschen nu går åt rätt håll, säger Lena Larsson, VD på HUI Research.

 

Källa: Press

Annons

Annons