Begagnathandeln har fått en iskall start på året

Begagnathandeln har fått en tuff start på 2013. Enligt Begagnatbarometern, framtagen för tredje gången av Blocket och HUI Research, är det vårens frånvaro som ligger bakom den dämpade utvecklingen under årets första kvartal.

Vinterns grepp har påverkat både detaljhandeln och begagnathandeln negativt. Under årets första kvartal backade begagnathandeln med -1,9 procent. Detaljhandeln ökade något, men endast med 0,7 procent jämfört med samma period 2012. Det enligt Begagnatbarometern som är framtagen av Blocket och HUI Research.

– Årets första kvartal brukar generellt sett bjuda på något blygsammare annonsinläggning till en början på grund av vinterlov och bistra väderlag. Dock vägs det upp av att våren gör sin första entré någon gång i slutet på mars varpå svenska folket börjar vårrensa. Nu när våren har dröjt ser vi att handeln i vårtypiska kategorier, exempelvis golfprylar, har fördröjts lite grann och kommit igång först i april, säger Martin Frey, VD Blocket.

Annons

Tror på ökning under andra kvartalet

Det här är den tredje Begagnatbarometern i ordningen och varje rapport har visat på ett samband mellan online-driven privat andrahandsförsäljning och nyförsäljning.

Tillväxten på andrahandsmarknaden är dock något svagare än tidigare kvartal, till viss del på grund av en fortsatt dämpad nyförsäljning i detaljhandeln. Men även den uteblivna våren där framförallt andrahandshandeln med båtar, cyklar och utemöbler påverkar negativt.

– Konsumenterna är fortsatt försiktiga och sparandet är högt. Detta tillsammans med en sen vår har medfört en svag utveckling för nyförsäljning och begagnat. Konsumentens vårkänslor och shoppingsug väntas däremot få fart under april månad och det kommer att höja utvecklingen under kvartal två, säger Lena Larsson, VD HUI Research.

Källa: Press

Annons