Begagnathandeln på nätet slog nytt rekord

Blocket och svenska folket slog rekord i antal begagnatannonser under 2012. Annonserna ökade med 3 procent jämfört med föregående år och de kategorier som ökade mest var bostäder, möbler, kläder och elektronik.

Det totala värdet av det som annonserats ut på Blocket under 2012 uppgår till 313 miljarder kronor, en ökning med 33 procent jämfört med 2011. En summa som motsvarar 32 824 kronor per invånare och ungefär 9 procent av Sveriges BNP. Alla annonser har förmodligen inte resulterat i en försäljning dock.

Bostäder är den kategori som ökat mest i värde under förra året. Totalt en ökning med 82 miljarder, nästan en tredubbling jämfört med föregående år.

Annons

– Förutom begagnade varor har det blivit populär att lägga ut bostäder till försäljning på Bloket. Begagnatprylar är och kommer att vara vår kärnverksamhet, men det är spännande att kunna komplettera våra bostadsutbud med mäklarobjekt, säger Martin Frey, vd på Blocket.

Konjunkturen har spelat in

Utöver bostäder är det kläder, skor, hemelektronik samt möbler och inredning som sett den starkaste utvecklingen under 2012. Bilar och båtar minskade däremot något jämfört med 2011.

– Kategorierna som vuxit mest under året är alla typiska förrådskategorier. Det kan tyda på att många haft behov att rensa ut och stärka kassan. Antalet båtar och bilar som har annonserats ut under året har däremot minskat något, vilket också kan kopplas till konjunkturen och att nyförsäljningen av den typen av varor sjunkit har sjunkit, säger Martin Frey.

En djupare inblick i begagnatmarknaden bjuder förmodligen HUI på i slutet av månaden då en ny Begagnatbarometer skall dyka upp i samband med detaljhandelsindex.

 

Källa: Press

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!