Begagnathandeln slog miljarden: ”Här finns ett guldläge”

"Att tänka hållbart är en konkurrensfördel".

Second hand är det nya svarta och begagnathandeln har ökat explosionsartat under senare år. Något som nu fått Svensk Handel att rulla ut en ny månatlig rapport som ska hjälpa handlare att få lite bättre pejl på läget.

Och nog handlar vi svenskar begagnat alltid. Enligt Pre Loved-indikatorn, som rapporten heter, så omsatte begagnathandeln drygt 1 miljard kronor i december.

Annons

Vidare uppger tre av tio att de handlade begagnat i december, där mode sticker ut som den största produktkategorin med en omsättning på 347 miljoner kronor.

Det råder inga tvivel om att hållbarhetsarbetet är centralt och en naturlig del av den svenska handeln. Nära nio av tio företag ser ett positivt samband mellan hållbarhet och lönsamhet. Att tänka hållbart är idag en konkurrensfördel, varav vi nu gör en satsning för att följa begagnathandeln på en mer kontinuerlig basis, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel

Kräver sänkt moms

Att second hand fått sig ett uppsving på senare tid beror enligt Svensk Handel främst på två orsaker. Förutom att tuffa ekonomiska tider innebär mer prismedvetna kunder, så har även hållbarhet blivit en allt viktigare faktor vid inköp.

Begagnathandeln har gått från skam till glam. Vi tror att intresset på sikt kommer att öka, och vi tror att företag som anpassar sig därefter står starkt rustade inför framtiden. Här finns ett guldläge, säger Sofia Larsen.

Men Larsen påpekar att det nu krävs handling från politikernas sida för att få fler företag att satsa på second hand. I dag råder fortfarande full moms varje gång en begagnad vara säljs, vilket konkret innebär att begagnade varor dubbelbeskattas, något Svensk Handel är kritiska till.

Regeringen har varit tydliga i sina hållbarhetsambitioner, vilket vi givetvis välkomnar. Men nu är det dags att gå från ord till handling. Våra medlemmar behöver konkurrenskraftiga villkor som på allvar främjar en omställning mot en mer cirkulär handel. Momsen på second hand-produkter behöver sänkas, säger Sofia Larsen.

Annons