Best Transport vill inspirera branschkollegor till schyssta villkor

"En grundförutsättning för utvecklingen av vår bransch".

Best Transport har under de senaste åren satsat på sin omställning till fossilfria leveranser. Nu vill last mile-aktören även rikta fokus på socialt ansvarstagande inom transportbranschen, och har sedan ett antal år tillbaka engagerat sig allt mer i frågan.

Bland annat har man fört en dialog med facket för att utveckla ett avtal med större flexibilitet, som ska kunna kombinera framtidens efterfrågan på leveranser, med trygga arbetsvillkor för chaufförerna.

Annons

Vi är helt övertygade om att schyssta villkor är en grundförutsättning för utvecklingen av vår bransch, säger Niklas Knight, koncernchef på Best Transport, och fortsätter:

Samtidigt kan ett företag ensamt inte göra allt och vi har länge efterlyst att fler branschkollegor, framför allt inom e-handelslogistiken, ska följa vårt exempel. Ska vi och hela branschen verkligen lyckas att fullt ut vara hållbara, samtidigt som vi ska kunna tillfredsställa dagens och framtidens behov av snabba leveranser, krävs det att fler instanser samverkar.

Från depp till pepp

Best Transport har haft kollektivavtal som täcker företagets alla anställda, både tjänstemän, terminalarbetare samt chaufförer sedan 2014. Våren 2021 hamnade företaget dock i blåsväder och kritiserades för dåliga villkor när det gällde anslutna åkerier och underleverantörer.

Kritik som man verkar ha tagit till sig och bolaget inledde en extern utredning för att identifiera brister och vidtog en rad åtgärder för att säkerställa schyssta villkor i alla led. Sedan ett par år tillbaka har last mile-aktören också ställt krav på kollektivavtal hos anslutna åkerier.

Det är ett gediget arbete som kontinuerligt pågår i vår verksamhet för att vi ska kunna säkerställa schyssta arbetsvillkor i hela leveranskedjan. För oss känns det otroligt bra att vi kan stå rakryggade och säga att vi gör vårt yttersta för att säkerställa transparanta och tydliga villkor i vår verksamhet. Vi är också stolta över att vi, genom vårt sociala ansvarstagande, höjer standarden för hela branschen, säger Niklas Knight.

Transport är glada

Företagets arbete har nu även resulterat i att Svenska Transportarbetareförbundet rekommenderar leveranser med Best Transport. Något som innebär att företaget finns med i Svenska Transportarbetareförbundets förteckning över budbolag med schyssta leveranser.

Vi är mycket glada över att Best Transport ställer krav på kollektivavtal hos anslutna åkerier. Det är en viktig signal till våra medlemmar, men även till andra aktörer i branschen. Att fler last mile-aktörer gör som Best Transport och inför kollektivavtal är också glädjande. Sedan är det viktigt att man ser till så att även underleverantörer har kollektivavtal, säger Tommy Wreeth, ordförande Svenska Transportarbetareförbundet.

Annons
Annons