Klart: BHG köper Nordic Nest för 1,6 miljarder – ”passformen är perfekt”

Avtalet i hamn.

Det har spekulerats i en kommande affär och i helgen stod det klart: E-handelsjätten BHG köper 97,6 procent av Nordic Nest och förstärker därmed sin position inom heminredning i Norden. Köpeskillingen uppgår till 1,6 miljarder kronor och bolaget värderas i samband med köpet till 1,8 miljarder, skriver BHG i ett pressmeddelande. Tillträdet väntas äga rum innan årsskiftet.

Vi är enormt glada och stolta över att fortsätta vår tillväxtresa tillsammans med Nordic Nest och dess starka ledningsteam. Nordic Nest är ett fantastiskt, lönsamt och snabbväxande bolag – och passformen med BHG är perfekt! Verksamheterna kompletterar varandra väl både vad gäller produktsortiment och geografi. Dessutom är företagskulturerna byggda på samma värdegrund, med fokus på kunderbjudandet och lönsam tillväxt, säger BHG:s vd och koncernchef Adam Schatz, i en kommentar.

Annons

Nordic Nest, som tidigare heter Design Online, grundades i Kalmar år 2002. Nu har företaget vuxit till 200 anställda och en omsättning som väntas ha nått en miljard när det nuvarande verksamhetsåret tar slut den 31 mars. Det innebär en tillväxttakt på 50 procent sedan 2016. Bolaget väntas i år skicka ut cirka en miljon order till 700 000 order och försäljningen sker till 70 länder.

LÄS ÄVEN: En order var tredje sekund - "har börjat extremt starkt"

Vi har följt Nordic Nest under lång tid och är mycket imponerade av hur bolaget genom Bank Bergström och hans team har utvecklats till en klar ledare inom sitt segment i Norden, samtidigt som man har lyckats ta en ledande position också i övriga Europa och i Asien. Vi delar syn på entreprenörskap och online-ledarskap och ser mycket fram emot att arbeta tillsammans i Norden och på nya marknader, säger Martin Edblad, en av BHG:s grundare.

"Stora möjligheter"

Bakom den aktuella försäljningen står Nordstjernan, Philian Invest, Stella Capital, Nordic Nests grundare Jörgen Bödmar, Pricerunners vd Nicklas Storåkers samt ett antal mindre aktieägare. Företaget vd Bank Bergström, som haft sin post sedan 2017, behåller dock sin andel, precis som Nordic Nests övriga ledning. Han kommer att driva verksamheten vidare efter att köpet gått igenom.

Vi är mycket glada att ha blivit en del av BHG. Vi ser genom den här affären stora möjligheter att kunna accelerera vår utveckling och tillväxt, både genom att ytterligare utöka vårt ledande sortiment, växa på nuvarande marknader samt genom fortsatt geografisk expansion, säger Bank Bergström.

Beskedet innebär att Nicklas Storåkers avgår som Nordic Nests styrelseordförande. Han kommenterar affären på följande sätt:

Det har varit fem superroliga år med det enastående Nordic Nest-teamet under Banks ledning. Vi har också stor respekt för vad BHG skapat och är övertygade om att BHG och Nordic Nest kommer komplettera och sporra varandra i framtiden. Den industriella logiken är uppenbar.

LÄS ÄVEN: BHG efter helgens megaköp: Så ser planen ut för Nordic Nest

Annons

Annons